Trainer Zwart Wit'28 slaagt er niet in verleiding te weerstaan

Van het betaalde voetbal wisten we het al. Daar geldt het recht van de sterkste. Maar sinds het geld er de gang van zaken bepaalt, is ook het amateurvoetbal gevoelig voor de wet van de jungle. Ook daar gedragen bestuurders, trainers en spelers zich nu als calculerende burgers. Het eigenbelang voorop.

Loek Laurman

Dat principe bracht Zwart Wit'28 en Philip den Haan vorige week met elkaar in een conflict, dat eindigde met ontslag op staande voet voor de trainer. De Werkendammer werd daarmee de achtste trainer uit de hoofdklassen van het zaterdagvoetbal voor wie dit seizoen voortijdig eindigde. Goossensen (Drachtster Boys), Drost (VVOG), Schipper (Sparta Nijkerk), Eelman (Noordwijk), Broers (DOVO), Van de Berg (IJsselmeervogels) en Van Nielen (Roda Boys) gingen hem voor.

Slechte resultaten en/of verstoorde onderlinge verhoudingen die bij het vertrek van voornoemd zevental een rol speelden, kunnen Philip den Haan niet worden aangewreven. Hij zou vrijwel zeker nu nog in functie zijn als hij het onheil niet over zichzelf had afgeroepen. Hij zegt dat hij, hoewel hij een nog doorlopend contract had, toch al van plan was aan het einde van het seizoen te vertrekken. Het lijkt er echter verdacht veel op dat hij als een opportunist zijn oude schoenen heeft ingeruild voor een beter paar. Het eerste elftal van Zwart Wit'28 mag dit seizoen dan redelijk succesvol zijn, de club als geheel staat er bepaald niet rooskleurig voor. Zo wist een oudgediende zaterdag nog te melden dat een kampioenschap de club erg slecht zou uitkomen, daar de middelen voor een feest domweg ontbreken.

De trainer die zekerheid zocht en die bijna dagelijks de beperkte mogelijkheden van de Rotterdamse hoofdklasser van nabij meemaakte, is er dan ook niet in geslaagd de verleiding te weerstaan om de overstap naar IJsselmeervogels te maken. Hiermee geconfronteerd stelde Rick Bergen hem namens Zwart Wit voor de keus: contract uitdienen of afrekenen en onmiddellijk vertrekken. De rekensom was gauw gemaakt en zo treedt Philip den Haan volgend seizoen in dienst van de Vogels, die in dit verhaal een weinig sympathieke rol spelen. Ogenschijnlijk staan zij overal buiten. Toch hebben ze een trainer met een doorlopend contract het hoofd op hol gebracht. Zoals ze dat ook in november 2000 met Jan van de Berg deden, toen ze hem bij Nunspeet losweekten. De toen zo begeerde trainer is ook al weer weggestuurd. Geheel volgens de hoofdregel van de nieuwe ethiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden