Trainen voor de Vierdaagse

JOHAN TEN HOVE

Voor het eerst loop ik mee in de Nijmeegse Vierdaagse. Rijkelijk laat eerlijk gezegd, want ik ben de jongste niet. Ook de oudste niet, maar toch. Ik houd best van wandelen, maar niet van wandelen met zo'n veertigduizend anderen tegelijk, zei ik meestal tegen goede vrienden die al jaren meedoen en elk jaar enthousiaste verhalen vertellen. En me verzekerden dat wel iedereen dezelfde kant op loopt, hetgeen behoorlijk scheelt in de drukte. En als je nooit meedoet heb je ook geen recht van spreken en zul je nooit weten hoe het voelt en of je het wel eens aankunt.

Uiteindelijk toch ingeschreven voor de honderdste Vierdaagse, een beetje in de hoop dat ik wel uitgeloot zou worden omdat die honderdste zeer in trek is en iedereen voorgaat die al eerder heeft meegedaan. Maar tot mijn verbazing werd ik ingeloot, wat heet, hartelijk welkom geheten. En nu moet en zal ik ook. En misschien lukt het van geen kant. Want 'best van wandelen houden' is wat anders dan vier dagen achter elkaar 30 kilometer lopen. Ik hoor de ervaren rotten al lachen om die 30 kilometer. Duizenden lopen er dit jaar 55 kilometer per dag en er zijn mensen die daar nog eens 50 kilometer gedurende een nacht bij lopen. Moet ik niet aan denken. Ik loop zo'n vijf kilometer per uur (nieuw hoongelach van de rotten) en ben dus zes uur bezig. Met rust zo'n zeven tot acht uur, hoop ik. Vier dagen achter elkaar.

Trainen dus. En eigenlijk bevalt dat wonderwel. Ik leer de streek steeds beter kennen, loop mijn hoofd regelmatig leeg en zie de mooiste beesten. Vorige week in het Dwingelder Veld een stuk of wat leeuweriken. En een wielewaal. Járen niet gezien. Geen gedudeljo helaas. Je kan niet alles hebben.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden