Trainen op een veld zonder krabben

Twee voetballers uit Tuvalu lopen stage bij het tweede elftal van amateurclub Brabantia in Eindhoven

Alopua Petoa en Vaisua Liva zitten in de dug-out. Ze volgen geconcentreerd de verrichtingen van hun nieuwe teamgenoten van het tweede elftal van Brabantia. De amateurs met het rood-blauwe tenue spelen elkaar de bal toe op een voetbalveld in Reusel.

In Tuvalu, het thuisland van Alopua en Vaisua, is één voetbalveld. Dat veld ligt op Fongafale, het hoofdeiland van het eilandenrijk dat een eind ten noordoosten van Australië ligt. Fongafale is als enige van de ruim 100 eilanden op een bepaald punt breed genoeg om plaats te bieden aan een veld. Die plaats is pal naast de landingsbaan van het vliegveld.

De acht clubs uit de Tuvaluaanse voetbalcompetitie werken allemaal hun wedstrijden af op dat ene veld. Op zaterdag wordt er onafgebroken gevoetbald. Het moet snel, want om zes uur 's avonds is het donker. Een lichtinstallatie is er niet.

Vaak eindigen de wedstrijden in een grote modderpoel. Het water van de Grote Oceaan stijgt bij vloed tot in de grond van het veld. Krabben vreten het veld aan. Met al die wedstrijden krijgt het veld niet de kans te drogen. Een kunstgrasveld aanleggen is te duur. De clubs trainen vaak op de landingsbaan van het vliegveld.

In het Noord-Brabantse Reusel, vlakbij de grens met België, ligt het voetbalveld er goed bij. De twee reserves willen het veld op.

Alopua speelt zijn wedstrijden in Tuvalu voor FC Tofaga. Vaisua voetbalt bij FC Manu Laeva. Het zijn de betere clubs van het land. Beide voetballers zijn ook international van het Tuvaluaanse team, dat in de zomer van 2011 kortstondig door Foppe de Haan werd gecoacht. De Nederlander begeleidde het elftal in de voorbereiding op en tijdens de Pacific Games.

De aanstelling van De Haan werd destijds geregeld door onder anderen Paul Driessen. De Eindhovenaar was twee jaar eerder het project Dutch Support Tuvalu gestart met als concreet doel voor het kleine land het Fifa-lidmaatschap binnen te halen. Inmiddels is Driessen ook bestuurslid van de Tuvaluaanse voetbalbond. "Ik schrijf onder meer het beleid en hoop dan dat het wordt uitgevoerd", zegt hij lachend.

Een ander doel is de sportparticipatie in het land te verbeteren. "Voetbal is in Tuvalu de meestbeoefende sport. Het is belangrijk om daarin idolen te hebben."

Dus regelde Driessen voor Alopua en Vaisua een 'stage' bij Brabantia, de zondaghoofdklasser uit Eindhoven. Ze zijn nu een maand in Nederland en blijven tot en met medio december. Elke dag trainen ze, met het tweede team van Brabantia of individueel. Trainer Frank Bakermans zegt dat de twee Tuvaluanen aanvankelijk de meeste moeite hadden met zich verstaanbaar te maken in het Engels, en met de kou. "Ze hadden nog nooit gezien dat hun eigen adem in de lucht condenseert als het buiten koud is", zegt Bakermans lachend. "Verder zijn ze heel sociaal, maar nog wel wat schuchter." Hij gunt zijn stagiaires steeds iets meer speeltijd.

Driessen: "Het is voor Alopua en Vaisua een unieke kans zich te ontwikkelen. Beiden hebben de middelbare school afgemaakt, maar nu zijn ze werkloos, net als het merendeel van de Tuvaluaanse bevolking. Misschien kunnen ze hierna een contract tekenen in de semi-professionele voetbalcompetitie van Nieuw-Zeeland of de Fiji-eilanden."

In Reusel wint het tweede van Brabantia met 3-5 van de thuisclub. Vanaf de rust regent het constant. Alopua valt in de vijftigste minuut in en scoort al snel de 1-3. Vaisua mag het laatste half uur ook meedoen.

Na afloop zijn de twee internationals van Tuvalu doorweekt. "Het is koud", zegt Vaisua. Hij balt zijn vuisten en probeert zijn wit geworden vingers wat op te warmen. In hun natte tenue gaan ze op de foto. Een deuntje schalt door de boxen langs de velden. Alopua beweegt zijn heupen. "Ik mis Tuvalu. Maar ik vind Holland ook leuk. Ik ben blij", zegt hij.

Volgende week zullen ze hun voormalige coach weerzien. Foppe de Haan zal dan een wedstrijd bezoeken.

'Fantastische spelers? Nou nee'
Foppe de Haan over Alopua Petoa (22 jaar) en Vaisua Liva (19):

"Vaisua hoefde je niet veel uit te leggen. Hij was een van de weinigen die echt in de gaten hadden wat er op het veld gebeurde. Vaisua is een middenvelder, redelijk snel, kan goed koppen en een aardige lange pass geven.

"Alopua is een spits, de topscorer van het nationale team. Hij is een avonturier en dribbelt veel. In één wedstrijd scoorde hij eens drie keer, waarvan een keer fantastisch mooi.

"Die jongens zijn niet volgevreten. Ze willen leren. Maar om nu te zeggen dat het fantastische voetballers zijn, dat gaat te ver. Toen ik daar als bondscoach begon, zaten ze op het niveau van de vijfde of vierde amateurklasse in Nederland. Toen ik wegging op het niveau van de derde klasse."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden