'Trainen? Kracht bewaar ik liever voor de wedstrijd'

Het Nederlandse veldrijden leek dit seizoen gedoemd om een rol op het tweede plan te spelen. Onder impuls van Adri van der Poel is dat anders gelopen. De 35-jarige routinier won al twee wedstrijden die meetelden voor het Superprestige-klassement en werd gisteren overtuigend nationaal kampioen. Een prima perspectief voor het wereldkampioenschap dat eind deze maand wordt gehouden in het Zwitserse Eschenbach.

Die aanpak had succes want vanaf het begin was Van der Poel vooraan te vinden, al won hij aanvankelijk niets. Van der Poel: “Alleen in Loenhout heb ik een mindere wedstrijd gereden, voor de rest ging het redelijk.” De klapper kwam met twee fraaie overwinningen in Diechem en Overijsse, twee wedstrijden die meetellen voor het Superprestige-klassement. “Ik wist van mezelf dat ik goed in vorm was. Dan is het leuk om zulke wedstrijden te winnen. Dat is de bevestiging dat het goed zit.” De twee Superprestige-overwinningen werden gevolgd door een zege in Surhuisterveen en zijn vijfde Nederlandse titel, die hij gisteren op soevereine wijze in Soestduinen pakte.

Een 35-jarige nationale kampioen. Dan moet het goed fout zitten met de aanwas van talenten. Van der Poel weet dat het anders is. “Jongens als Wim de Vos en Erik Boezewinkel en natuurlijk Richard Groenendaal hebben een gouden toekomst. En vergeet ook een Bart Brentjens niet. Als hij zich meer gaat toeleggen op het veldrijden kan er iets moois uitgroeien.”

Een afdoende verklaring voor die opwaartse golfbeweging heeft Van der Poel niet. “Ik denk dat er de laatste jaren gewoon goed gewerkt is. Ook het invoeren van de nationale selectie is een gouden greep geweest. De beste coureurs van Nederland komen zo'n tien, vijftien keer per jaar bijeen om samen te trainen. De sfeer is goed in die groep en je leert veel van elkaar.”

Omdat zijn vrouw het tweede kind verwacht en vanwege de grote rij-afstand heeft Van der Poel dit seizoen nauwelijks meegetraind. “Gelukkig heeft de bondscoach daar begrip voor. Hij beseft dat ik voor honderd procent met mijn vak bezig ben.”

Martin van Dijk acteert al weer enkele seizoenen als begeleider van de nationale selectie. Van der Poel had aanvankelijk wat moeite met zijn aanpak, maar is tegenwoordig vol lof. “Hij is een toch een man van de theorie en bovendien zeer punctueel. In het begin botste dat nog wel eens. Maar ik moet zeggen dat hij zich in de praktijk goed heeft aangepast door te luisteren naar de renners. Daardoor heeft hij zich in positieve zin ontwikkeld en daardoor kan ik op het moment uitstekend met hem samenwerken.”

Gewoon leuk

Van der Poel is altijd al één van de weinige beroepsrenners geweest die na een slopend wegseizoen doodleuk weer op de fiets kroop om te gaan veldrijden. “De voornaamste reden is dat ik het gewoon leuk vind. En bovendien is het veldrijden iets totaal anders. Een andere tak van sport met verschillende facetten ten opzichte van het wegrijden. De materiaal-keuze bijvoorbeeld kan bij het veldrijden van doorslaggevend belang zijn.”

Zo kwamen twee monteurs enkele dagen voor het NK bij Van der Poel langs om de fiets optimaal te preparen. “Ik heb er nauwelijks op kunnen trainen, maar je ziet dat het vruchten afwerpt.”

Het voorval is tekenend voor de manier waarop Van der Poel zijn sport benadert. Alcohol is een zeldzaam goedje in het leven van Van der Poel en roken al helemaal een taboe. Ook aan trainingsuren en -kilometers heeft het nooit ontbroken. Kortom: het ideaalbeeld van een profwielrenner. Toch heeft hij bij zijn Italiaanse werkgever twee jaar geleden ook iets belangrijks opgstoken. “Die Italianen zijn natuurlijk top als het gaat om de begeleiding, maar wat mij opviel was de rust in en om zo'n ploeg. Daar ben ik veel wijzer van geworden.”

Overmacht

Tijdens de wedstrijd in Soestduinen viel de overmacht van Van der Poel op. Van start tot finish was hij heer en meester. “In de derde en vierde ronde heb ik echt vol gas gegeven. Toen het achterliggende groepje uit elkaar viel wist ik dat mijn kansen om te winnen groot waren. De enige keer dat ik even twijfelde was toen Richard Groenendaal de achtervolging inzette, maar hij had te weiig kracht om aan te sluiten.”

Na vier opéénvolgende nationale titels van 1989 tot 1992 nu dus voor de vijfde keer 's lands sterkste. Het doet Van der Poel niet zoveel meer. “Ach, elke titel is natuurlijk leuk, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik de beste herinneringen bewaar aan mijn eerste titel.”

Hoe de toekomst van Van der Poel eruit ziet? Hij weet het zelf nog niet. “Zolang ik het fietsen leuk vind, ga ik door. Ik kan nog prima mee, dus waarom zou ik stoppen?”, vraagt hij zich oprecht af. In het verleden heeft Van der Poel zich wel eens laten ontvallen dat hij bondscoach van de veldrijders zou willen worden. Die gedachte leeft nog steeds. “Maar ik wil niemand voor de voeten lopen, hoor!”, klinkt het bijna verontschuldigend.”

“Het lijkt me gewoon leuk om zo'n groep te begeleiden. Maar het is een kleine droom voor de verre toekomst. Want A: ik moet eerst stoppen, B: ik zal een diploma moeten halen en C: de bond moet mij dan natuurlijk wel willen.”

Een rol als ploegleider bij een wegploeg is aan Van der Poel niet besteed. “Ik ben nu vijftien jaar beroepsrenner en heb in alle hoeken van de wereld gezeten. Na mijn actieve carrière wil ik dat niet meer. Daarom lijkt me een rol als bondscoach van de veldrijders ook zo leuk. Je bent niet het hele jaar van huis en toch blijf je bij de sport betrokken.”

Favoriet?

Over het komende WK eind januari in het Zwitserse Eschenbach laat Van der Poel zich niet uit. “Dat is nog zover weg. We krijgen eerst nog een paar andere belangrijke wedstrijden, dan zie ik wel verder. Nee, over de rolverdeling binnen de ploeg hebben we ook nog niet gesproken. Ik favoriet? Na twee Superprestige-overwinningen en een nationaal kampioenschap krijg je die verhalen natuurlijk al snel. Maar zoals eerder gezegd: ik laat me de kop niet meer gek maken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden