Weblog

Tragische verhalen van niet echte rijken

Ewout Irrgang, Tweede Kamerlid SP

De dinsdag is altijd een hectische dag. Omdat ik gisteren ziek was heeft er zich nog een hoop werk opgestapeld. Samen met Riekje Camara, mijn rechter- en linkerhand op het terrein van ontwikkelingssamenwerking, nemen we stemmingen over de ingediend moties bij de begroting Buitenlandse Zaken door.

Ik overleg ook nog met fractiesecretaris Marianne Langkamp over enkele moties waarover we nog twijfelen. We komen er snel uit. Tussendoor wordt er ook nog een nieuwe portretfoto van mij gemaakt en bel ik nog met een paar mensen. Tijdens de fractievergadering wordt een concept stemmingslijst verspreid. Ieder SP-Kamerlid kan daarbij een bepaalde stemming ter discussie stellen, en dat gebeurt ook regelmatig. We besteden deze keer weer veel tijd aan de kredietcrisis en de effecten op de economie als geheel. Er dreigt een recessie. Maar dezelfde voortvarendheid waarmee het kabinet de banken redde, missen we nu bij het redden van de banen. We spreken ook lange tijd over minister Verburg die een SP-motie weigert uit te voeren, een politieke faux pas. Hugo Polderman vraagt een nieuw spoeddebat aan. We zijn snel klaar met de fractievergadering en er is even tijd om iets te eten. Om half twee stemmen we, een half uurtje eerder dan normaal.

De rest van de middag is er nog wat tijd om nog 1001 dingetjes te regelen. Aan het einde van de middag zal ik nog spreken met Age Bakker, Nederlands bewindvoerder bij het IMF. Ik wil van hem graag weten hoe de situatie met IJsland nou precies is. Bos heeft beloofd dat de kleine spaarders ‘linksom of rechtsom’ hun geld krijgen. IJsland wil haar deel van de garantie nakomen. Maar Bos heeft daarvoor wel moeten aanbieden om meer dan een miljard aan IJsland te lenen. Hopelijk ziet de Nederlandse belastingbetaler die dan wel weer terug. Ook zijn er nog 469 grote spaarders die meer dan één ton van Icesave tegoed hebben. Dat zijn vaak helemaal geen echte rijken. Maar mensen die bijvoorbeeld een erfenis of het geld voor de aankoop van een huis bij Icesave tijdelijk gestald hadden. Het zijn tragische verhalen, die iedere dag weer in mijn mailbox belanden. Ik hoop dat ook daar een oplossing voor kan worden gevonden.

Van Bakker wil ik ook weten hoe het staat met de hervorming van de stemverdeling binnen het IMF. De Aziatische landen zijn terecht terughoudend over de bepleitte versterking van het IMF. Zij kennen, net als ik, het IMF als een organisatie die teveel wordt beheerst door marktfundamentalisten. Het IMF was medeverantwoordelijk voor de Azie crisis, de vorige grote financiele crisis. Dat komt ook door de vetopositie van de VS in het IMF. Als de VS dat veto niet opgeeft dan vrees ik dat er te weinig bij het IMF verandert. Gelukkig is de wereld al aan het veranderen en zal de VS uiteindelijk door de bocht moeten, al betwijfel ik of dat al op korte termijn is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden