'Tragisch zo'n afscheid'

Van onze redactie economie EINDHOVEN - “Het moet haast onverteerbaar voor Timmer zijn geweest”, reageert bestuurder Hermus van de vakbond VHP. Diens collega Cuperus van de Industriebond FNV vermoedt dat Timmer er gewoon geen zin meer in heeft. “Net als elke orkaan is ook orkaan Gilbert gaan liggen.”

Een donderslag bij heldere hemel. Dat is volgens Unie-bestuurder Verhoeven de reactie van het personeel op het vertrek van ex-Philips-topman Timmer als commissaris. “Men is verbijsterd.” Qua timing kon de mededeling ook nauwelijks slechter uitkomen. Verhoeven: “Philips zal nieuwe saneringen aankondigen. Dan is het psychologisch goed als je de redder van Philips bij de hand hebt.”

Volgens de vakbonden is er maar één conclusie denkbaar: de pas vier maanden geleden teruggetreden president-directeur van Philips kan zich zakelijk gezien niet meer in zijn nieuwe opvolger vinden. “Het is wel heel toevallig dat er privé-redenen worden aangevoerd”, aldus de bestuurders.

VHP-bestuurder Jos Hermus noemt het 'tragisch' dat Timmer op zo'n manier afscheid moet nemen. “Je had het hem anders gegund, want het is heel duidelijk dat zonder hem Philips nu niet meer had bestaan.”

Maar duidelijk is ook voor iedereen dat het Eindhovense elektronicaconcern op dit moment absoluut niet de concurrentie aankan met de Aziatische tijgers. En met die conclusie is de voedingsbodem gelegd voor kritiek op de voormalige president-directeur. Het door Timmer in 1990 ingezette reddingsplan Operatie Centurion is eigenlijk mislukt. Door Centurion verdwenen wereldwijd 45 000 arbeidsplaatsen, waardoor de arbeidsproductiviteit weliswaar fors toenam. Maar Timmer zette ook een strategische koers uit, waarvan achteraf kan worden geconludeerd dat die niet het gewenste effect op winst en omzet heeft gehad. Timmer hoopte zijn eerdere succes van Polygram te kopiëren: de cd-spelers verkochten dankzij de muziek die deze Philips-dochter leverde.

“Onder Timmer heeft Philips geen enkel winstmakend nieuw product op de markt gebracht”, zegt VHP'er Hermus. De introductie van producten zoals de digitale audio cassette, de cd-i en de breedbeeldtelevisie worden nu ook binnen Philips als mislukt beschouwd.

Duidelijk is ook dat de arbeidsproductiviteit van de Philips-werknemer nog steeds ver achterblijft bij de concurrentie in met name Zuid-Korea. Hermus: “Philips heeft, ondanks Operatie Centurion, dezelfde rating als zeven jaar geleden. Het concern staat dus nog steeds onderaan.”

Timmer nam nog geen vier maanden geleden in alle glorie afscheid. Hij werd geridderd en met allerlei superlatieven toegesproken. Alle sprekers prezen zijn daadkrachtige optreden, waardoor de ondergang van Philips was voorkomen. Maar sindsdien lijkt zijn ster verbleekt. Eerst kwam het debacle van Sport 7, waarvoor Timmer zich persoonlijk hard maakte, en dat hem persoonlijk zwaar is aangerekend. Bovendien verkoopt opvolger Cor Boonstra in rap tempo het ene na het andere bedrijf. En die nieuwe koers wordt door velen geïnterpreteerd als een afrekening met Timmer.

Boonstra deed dat vorige week nog af als “een fabeltje”. Maar dat fabeltje lijkt nu toch enige waarheid te bevatten. FNV-bestuurder Cuperus ziet dat de geschiedenis zich bij het elektronicaconcern herhaalt. “Boonstra gaat als een scheermes en met het tempo van een racewagen door Philips heen.” Timmer lijkt met de nieuwe koers moeite te hebben. VHP'er Hermus: “En waarschijnlijk staat hij daarin alleen in de raad van commissarissen. Dus trekt hij zijn conlusies.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden