Tragisch verhaal van Hans Teeuwen en Roland Smeenk

Teeuwen & Smeenk: het tragische verhaal van een veelbelovend cabaretduo

23.35 uur, Nederland 3.

Op zaterdag 28 november 1992 reed het cabaretduo Hans Teeuwen en Roland Smeenk na een try-out terug naar huis. Die avond was het erg slecht weer, Roland reed. Als gevolg van flinke windstoten verloor Roland de controle over het stuur en sloeg de auto acht keer over de kop. Hij overleed en Hans overleefde het ongeluk. Televisiemaker Helmut Boeijen maakte over dit duo, dat zo groot had kunnen worden, een emotionele documentaire: ’Teeuwen & Smeenk: het tragische verhaal van een veelbelovend cabaretduo.’

De samenwerking tussen Teeuwen en Smeenk begon op de dag dat Roland Hans thuis opzocht. Ze bedachten een succesvol plan, want kort daarna wonnen zij in 1991 het Camerettenfestival. Vanaf dat moment is hun carrière is een stroomversnelling gekomen. Zo waren zij onder andere te gast in het tv-programma van Sonja Barend en tourden ze met hun voorstelling ’Heist’ door het land.

In de documentaire vertelt Hans Teeuwen over de speciale chemie die er tussen hen was. Die was te zien in de nummers die zij spontaan schreven en op het podium.

’Ik heb vaak gedacht: ik wou dat ze Cameretten niet hadden gewonnen,’ zegt Herma Smeenk, de moeder van Roland. ’Want dan had Roland waarschijnlijk nog geleefd.’

Helmut Boeijen is televisiemaker, werkte enkele jaren voor het documentaire muziekprogramma Lola da Musica (VPRO) en maakte de afgelopen jaren documentaires over de Ierse popband ’The Frames’ en de zanger Luka Bloom. Op dit moment werkt hij aan een documentaire over Jan Rot, die binnenkort vijftig wordt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden