Tragedie in Toscane

Rindert Kromhout heeft oog voor detail

Enrico (14) woont in een schilderachtig dorp in het glooiende, Toscaanse cipressenlandschap. In een aangenaam kalm tempo, dat past bij een lome zomer, vertelt Rindert Kromhout hoe de jongen elke dag naar zijn nonno Luigi wandelt, die bij zijn schaapskudde in het dal woont.

Met oog voor detail wekt hij het dorp tot leven. Je kuiert met Enrico door smalle steegjes met volle waslijnen, langs het dorpsplein en de souvenirwinkel (op de stoep een rek met kromgetrokken ansichtkaarten), je ontmoet mensen als weduwe Marta die voor haar huis, met tandeloze mond, op een perzik sabbelt. Ondertussen maakt Enrico schetsen van alles wat hem opvalt, want hij wil tekenaar worden.

Boven die zorgeloze zomerdag zweven de nieuwsgierig makende eerste zinnen van deze novelle. Iedere dag ging Enrico naar zijn opa, staat er, 'behalve die dag in augustus'. Wat is er gebeurd? Dat kom je in het tweede deel te weten, dat opnieuw Enrico's wandeling beschrijft, maar nu twee weken later in omgekeerde richting. Behoedzaam onthult Kromhout welke tragedie zich in het dorpje heeft voltrokken. Opa's schapen zijn weggelopen, mama ligt in het ziekenhuis, er is een tentenkamp voor daklozen, er staan bulldozers. Dan dringt het tot je door: het dorp is getroffen door een aardbeving, zoals vorig jaar nog in Noord-Italië.

Ook nu houdt Kromhout zijn beeldende toon vast. Een straat ziet eruit als een 'blokkentoren' die door een kind omver geschopt is en ook van de kerk is weinig meer over. Maar meer nog dan een vertelling over natuurgeweld, blijkt de novelle 'een ode aan de tekenaar als geschiedschrijver', zoals Kromhout het zelf op zijn website uitdrukt. Enrico legde met zijn schetsen het dorp vast zoals het was. En die tekeningen 'vertellen een mooiere waarheid dan foto's', zei zijn oma voor haar dood. "Een schilder laat niet alleen zien hoe iets werkelijk was, maar ook wat hij erbij dacht en voelde."

Annemarie van Haeringen levert het bewijs met haar fijngevoelige pentekeningen in kleur: meesterlijk zet ze in enkele beweeglijke lijnen de sfeer van het landschap en het dorp neer en met zorgvuldig gekozen scènes laat ze je de impact van de verwoestingen voelen.

Rindert Kromhout: Die dag in augustus. Ill. Annemarie van Haeringen. Leopold, Amsterdam. 84 blz. euro 12,95. Vanaf 10 jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden