Trage hulpverlening aan Indiase vluchtelingen na overstroming

Hulpverlening aan slachtoffers van de overstroming in India komt moeizaam op gang. En het risico op nieuwe overstromingen is groot.

„India heeft vaker te maken met overstromingen, maar volgens de Indiase regering is dit de ergste overstroming ooit.” Marlou Geurts, programmaverantwoordelijke van de hulpverleningsorganisatie Cordaid/Mensen in Nood is onder de indruk van wat ze heeft aangetroffen. En de hulpverlening komt nauwelijks op gang.

„De situatie hier in Madhepura is erg slecht”, zegt Geurts door de telefoon. Madhepura is één van de zwaarst getroffen districten in Bihar, maar het opvangkamp is slechts één van de ruim driehonderd opvangkampen in de door overstromingen getroffen Indiase deelstaat Bihar. „In Madhepura zitten 5000 mensen in een schoolgebouw en voor velen is gewoon geen plek. Er is geen privacy, geen drinkwater en overal staat het water nog hoog. Er is wel wat hulp, maar bij lange na niet voldoende.”

De afgelopen dagen is het waterniveau in de noordoostelijke deelstaat iets gedaald, maar het is nog lang niet veilig voor de inwoners van de honderden door overstromingen getroffen dorpen en steden. De Kosi-rivier, die op 18 augustus in Nepal door een damwand brak en daarna onverwachts een oude loop begon te volgen, heeft meer dan drie miljoen mensen op de vlucht gejaagd, honderdduizend hectare akkerland vernietigd en officieel negentig mensen het leven gekost. „Hele dorpen zijn weggevaagd inclusief de mensen die er woonden. Precieze aantallen vermisten en doden kunnen pas gegeven worden als het water zakt. Dat kan nog maanden duren.”

„Heel India is ingezet om te helpen, maar ook voor de hulpverleners is niet genoeg plek in de opvangkampen”, stelt Geurts vast. „Het belangrijkste dat nu nodig is, is een goede organisatie en daar ontbreekt het aan.”

Artsen zijn begonnen met inentingen om verspreiding van ziektes tegen te gaan, maar het lijkt onbegonnen werk. „Dit deel van Bihar was totaal niet voorbereid op een overstroming. Dit deel van het land heeft normaal gesproken niet te maken met overstromingen.”

Volgens ontheemden zitten nog vele duizenden mensen vast in het overstroomde gebied, terwijl al ruim 900.000 mensen zijn geëvacueerd en ondergebracht in vluchtelingenkampen. En het kan nog maanden duren tot het water begint te zakken. Het vermoeden is zelfs dat het water nog gaat stijgen als in oktober de ergste moessonregens gaan vallen.

De regering raadt mensen dan ook aan om naar de vluchtelingenkampen te gaan en niet terug te keren naar huis nu het water even lijkt te zakken. Het risico op nieuwe overstromingen is nog te groot. Maar veel mensen willen toch terug. „Bihar is de armste deelstaat van India. Veel mensen hebben niet meer dan wat vee en een paar bezittingen. Ze zijn bang om het slachtoffer te worden van criminelen en plunderaars”, verklaart Geurts.

De regering denkt nog minimaal zes maanden nodig te hebben voor het herstellen van de rivierbedding, huizen en wegen. Zolang blijven de vluchtelingkampen in gebruik. „De rivier de Kosi heeft haar rivierbed verlegd en het kan nog tot april, mei volgend jaar duren voordat deze rivier weer in haar normale bedding teruggedrongen kan worden”, denkt Geurts. Wel is de regering al begonnen met het graven van een kanaal om de Kosi om te leiden en de kapotte damwand te repareren. Er is ook een begin gemaakt met het herstel van de wegen om hulpgoederen sneller op de plaats van bestemming te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden