Update

Trafigura in hoger beroep veroordeeld

De Probo Koala © Greenpeace Beeld
De Probo Koala © Greenpeace

Oliebedrijf Trafigura is ook in hoger beroep veroordeeld in de zaak rond het afvalschip Probo Koala. Het gerechtshof in Amsterdam legde het bedrijf vrijdag een boete op van 1 miljoen euro.

De gemeente Amsterdam, door het Openbaar Ministerie (OM) eveneens aangeklaagd, ging opnieuw vrijuit. Justitie is ten aanzien van de gemeente niet ontvankelijk. De derde betrokkene, de Amsterdamse afvalverwerker APS, kreeg ook geen straf.

De door Trafigura ingehuurde Probo Koala vervoerde schadelijk afval van Amsterdam naar Ivoorkust, waar het in en rond de stad Abidjan werd gedumpt. Volgens het hof is dit een illegale missie geweest. Ook vond het hof bewezen dat Trafigura tegenover APS heeft verzwegen dat het afval in de tanker schadelijk was.

In de Amsterdamse haven begon APS in 2006 het afval te verwerken, maar stopte hiermee dit nadat was gebleken dat er stoffen in zaten die de verwerking aanzienlijk duurder zouden maken.

Het OM eiste vorige maand nog een boete van 2 miljoen euro tegen oliebedrijf Trafigura en een boete van 150.000 euro tegen afvalverwerker APS.

Trafigura heeft altijd tegengesproken dat het afval schadelijk was voor de gezondheid, zoals de Ivoriaanse autoriteiten beweerden. De rechtbank veroordeelde Trafigura vorig jaar ook al tot een boete van 1 miljoen euro.

In de zaak tegen de gemeente Amsterdam verklaarde de rechtbank vorig jaar vervolging ongeldig. Justitie had het hof gevraagd het OM weer ontvankelijk te verklaren in de vervolging van de gemeente voor het overtreden van milieuregels. Dat is dus niet gebeurd vandaag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden