Trafigura: Geen straf voor verwerker afval Probo Koala

(AFP) Beeld
(AFP)

Afvalverwerker Amsterdam Port Services (APS) wordt niet gestraft voor het terugpompen van afval in het schip de Probo Koala in de zomer van 2006. Het olieconcern Trafigura is veroordeeld tot een boete van één miljoen euro wegens het uitvoeren van giftig afval uit Amsterdam.

Het afval, afkomstig van de wassing van een lading nafta, was aan boord van het door Trafigura gehuurde schip Probo Koala, dat in de zomer van 2006 in de Amsterdamse haven aanmeerde. Afvalverwerker APS pompte een deel van het scheepsafval uit het schip, maar stopte daarmee toen zich ernstige stank ontwikkelde. Uiteindelijk heeft het bedrijf de zogenoemde slops teruggepompt. Een paar dagen later vertrok de Probo Koala en werd het afval na omzwervingen in de Ivoriaanse stad Abidjan afgeleverd en door een lokaal verwerkingsbedrijf gedumpt.

De autoriteiten in Ivoorkust zeggen dat door het afval tienduizenden mensen gezondheidsklachten hebben gekregen en er zestien door zijn overleden. Trafigura bestrijdt dat. Ook benadrukte het bedrijf dat de Ivoriaanse afvalverwerker zich buiten haar medeweten op die manier van het afval heeft ontdaan.

De rechtbank vindt dat Trafigura nu net heeft gedaan wat internationale verdragen proberen te voorkomen: dat afval naar de Derde Wereld wordt geëxporteerd en het milieu wordt aangetast. Hoewel Trafigura volgens de rechtbank heeft erkend dat de slops ernstige milieuvervuling hebben veroorzaakt, is het in het West-Afrikaanse land afgeleverd zonder dat is onderzocht of het in Abidjan wel op de juiste manier kon worden verwerkt.

Omdat Trafigura het afval in Nederland niet op de consumentenmarkt heeft gebracht, maar aan een erkende afvalverwerker heeft aangeboden, legde de rechtbank een boete op van 1 miljoen euro in plaats van de geëiste 2 miljoen. In Nederland zijn het milieu en de volksgezondheid niet in gevaar geweest. Ook is het bedrijf vrijgesproken van valsheid in geschrifte.

Trafigura tekent zo goed als zeker hoger beroep aan tegen het vonnis van de rechtbank. Dit heeft een van Trafigura's advocaten, Mischa Wladimiroff, vrijdag direct na afloop van de uitspraak gezegd.

Volgens de raadsman is het noodzakelijk dat het gerechtshof zich buigt over de vraag welk verdrag moet worden gehanteerd. De rechtbank heeft zich gebaseerd op onder meer het zogeheten EVOA-verdrag, dat uitvoer van afval naar de Derde Wereld verbiedt.

Volgens Wladimifoff moet er bij de beoordeling van het handelen van Trafigura worden uitgegaan van andere verdragen. De raadsman toonde zich voor het overige tevreden over het feit dat de rechtbank Trafigura op een enkel onderdeel (het plegen van valsheid in geschrift) heeft vrijgesproken.

Milieuvereniging Greenpeace is verheugd over het feit dat de rechtbank in Amsterdam oliehandelaar Trafigura heeft veroordeeld. „Het is een ferme uitspraak”, zei Mariëtta Harjano, campagneleider giftige stoffen van Greenpeace vrijdag.

„We zijn blij met dit vonnis, maar we betreuren het dat Afrika in deze zaak helemaal buiten beeld is gebleven”, aldus Harjano. „Meer dan 100.000 mensen zijn daar aan het giftige afval blootgesteld; daar heeft de werkelijke impact plaatsgevonden.”

Greenpeace heeft momenteel nog een beklagprocedure lopen bij het gerechtshof in Den Haag. De organisatie hoopt dat die procedure uitmondt in een bevel van het hof om Trafigura ook voor de feiten in Ivoorkust te vervolgen. Het hof doet naar verwachting in oktober uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden