Tradities beter zichtbaar maken

De studentenvereniging mag zich voortaan plaatsen in het lijstje van pijproken, Ouwe Sunderkaas en Plateelschilderen in Gouda: zij hoort tot de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

De sociëteit van Quintus, de op twee na grootste studentenvereniging van Leiden, zit pal aan de gracht, aan een rustige straat in de binnenstad. Het ijswater wordt geserveerd in een plastic bierglas, de enorme hoeveelheid schoonmaakmiddel kan de geur van dood bier niet verhullen. "We hebben hier net een hoop eerstejaars over de vloer gehad, schoonmaken was wel even nodig", zegt voorzitter Johan Lammers (22). Hij neemt plaats aan een grote ovalen houten tafel in Het Snouck, de zaal waar alle beslissingen genomen worden. Het vaandel met het verenigingswapen staat afgestoft in de hoek. Ondanks de hoge temperatuur loopt Lammers in pak.

De cultuur van de studentenvereniging krijgt een plek op de lijst voor immaterieel cultureel erfgoed. 'Voor de erkenning en bescherming van de mores en tradities voor de volgende generaties studenten', staat in de officiële verklaring.

Een goede zaak, vindt Johan Lammers, die hoopt dat de verenigingscultuur de erkenning krijgt die het verdient. Zodat het beeld van zuipclub met merkwaardigde tradities wordt bijgesteld. De vereniging heeft een partnerschap met de gemeente en organiseert de Museumnacht in Leiden. "We werken ook mee aan een oplossing van het fietsenprobleem en zwerfafval."

Dat was vroeger anders, vertelt oud-lid Michael Juffermans (44). De huidige kabinetschef van de gemeente Leiden was voorzitter in 1995. "Toen was de vereniging meer gesloten, we traden minder naar buiten toe." Desondanks heeft Juffermans er veel aan overgehouden: hoe gedraag je je in gezelschap van belangrijke mensen, hoe zit je een vergadering voor. Maar dat hoef je toch niet op een vereniging te leren? "Nee, maar het toont aan dat de vereniging meer is dan een drinkclub."

Ook nu nog merkt Juffermans de voordelen van de vereniging. "Als ik een sollicitatie krijg van een oud-lid van Quintus, weet ik gelijk wat voor persoon dat ongeveer is."

Natuurlijk wordt er een hoop gezopen. "Bier drinken is het goed recht van iedere student", zegt Lammers. "De eerstejaars zullen misschien meer voor de feestjes komen, maar als je ouder wordt, wil je vaak andere dingen. Je kunt iets organiseren, de bar beheren, schrijven voor de Almanak." De traditionele ontgroening, waarbij ouderejaars de eerstejaars bij wijze van inwijding vernederen, is in 2001 afgeschaft bij Quintus. Nu gaan de eerstejaars op introductiekamp en knappen ze speeltuinen op. "Natuurlijk is dat kamp zwaar, ze krijgen echt geen acht uur slaap en ze moeten veel leren, dat hoort erbij."

Wat valt er te leren dan? De mores, de regels en tradities. Een greep uit het aanbod: bij een borrel praat je tot 12 uur alleen met je eigen dispuut, je keert je rug niet naar de bar en als je een borreltafel te pakken hebt, verdedig je hem met je leven. En dan zijn er nog de liederen. Voor elke gelegenheid is er wel een lied aanwezig. Dat zorgt allemaal voor eenheid. Johan Lammers: "We hebben echt een functie. Ik hoop dat dat beeld nu breder gedragen gaat worden."

Tradities beter zichtbaar maken

Een plekje op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed levert geen geld op. De verenigingen beloven met deze status hun best te doen het erfgoed te behouden en zichtbaar te maken voor de buitenwereld. Hierbij krijgen ze hulp van specialisten in het netwerk van de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed, zegt directeur Ineke Strouken. "Voor de studentenverenigingen betekent dit onder andere dat ze aan hun imago gaan werken, aspirant-leden beter gaan informeren over de jarenlange tradities en dat ze het erfgoed beter zichtbaar gaan maken. Als hier knelpunten bij komen, zoals misschien het bestaan van de ontgroeningen, helpen wij met een oplossing."

undefined

Het corps is cultureel erfgoed

geworden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden