Traangas drijft demonstranten in Seoul uit elkaar

BRUSSEL/SEOUL (Reuter) - De Zuidkoreaanse politie heeft zaterdag stakers met traangas uiteen gedreven, toen die wilden oprukken naar het centrum van Seoul. Ondanks het politie-optreden gaan de acties onverminderd door.

Gisteren werd tijdens nieuwe acties geroepen om het aftreden van premier Lee Hong Koo. Die keurde goed dat afgelopen week via een truc een wet werd aangenomen die de rechten van werknemers inperkt. De arbeidswet werd in stemming gebracht toen de oppositie nog op één oor lag. Lee beweert dat de wet nodig is om Korea uit crisis te halen. De oude arbeidswet die een baan-voor-het-leven garandeerde, joeg Zuid-Korea op kosten en ondermijnde de concurrentiepositie, is zijn argument.

De wet heeft ook internationaal tot wrevel geleid. Binnen de Oeso gaan stemmen op om druk uit te oefenen. Korea is net twee weken lid van de Oeso. Het raadgevende vakbondscomité van de Oeso wil dat de organisatie zich buigt over de situatie in Zuid-Korea. “De enige mogelijkheid om een einde aan de staking te maken is de wet in te trekken en onverwijld onderhandelingen te beginnen met de vakbonden”, aldus een verklaring. De Koreaanse werknemers en hun vakfederatie krijgen verder steun van de internationale overkoepelende vakcentrale IVVV. Deze heeft een klacht ingediend bij de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Het IVVV riep dit weekeinde president Kim Young-sam op de wet niet te bekrachtigen. Volgens IVVV-voorzitter B. Jordan kunnen bedrijven zomaar mensen op straat zetten, hoeven zij niet te betalen voor overwerk, terwijl de vakbondsvrijheid niet gewaarborgd is en de Koreaanse Confederatie van Vakbonden voorlopig niet erkend wordt. Het einde van de stakingen is niet in zicht. Zowel de confederatie als de normaal regeringsgezinde Federatie van Koreaanse Vakbonden kondigden een uitbreiding van de acties aan. Zo legt het personeel van het Koreaanse telecomconcern KT, het grootste overheidsbedrijf, morgen het werk neer. Bankemployés gaan zaterdag in staking. De metro's in Seoul en Pusan reden dit weekeinde na het inzetten van politie en brandweer wel, maar mondjesmaat. De acties leggen de export lam en berokkenen het land schade die is opgelopen tot een miljard dollar, aldus het ministerie voor handel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden