Traan en opluchting bij aftocht dierenpolitie

Hoe moet het met de uitgehongerde paarden, verwaarloosde cavia's en mishandelde katten als de dierenpolitie wordt opgedoekt? Trouw polste een aantal voor- en tegenstanders van de Animal Cops. Geestelijk vader Dion Graus: Dit is politieke afrekening Dierenbescherming: Wij kunnen het net zo goed

RENSKE VAN DIJK EN ELINE VAN SUCHTELEN

'Schaf ze af want wij vervelen ons'

Doeke Stoppels, afdelingsinspecteur bij de Dierenbescherming Drenthe.

"De dierenpolitie had er nooit moeten komen. Onze vrijwilligers vervelen zich nu dood. We worden alleen nog maar op onzinnige meldingen afgestuurd. Laatst bijvoorbeeld, kwamen we bij een vrouw thuis waarvan de kat vlooien had. Kom nou toch. Het bleek een melding van de buren, één of andere ruzie. Sorry hoor, maar voor zulke dingen ben ik niet al 35 jaar vrijwilliger. Als de dierenpolitie ermee stopt kunnen wij het werk weer overnemen, maar ik vraag me af of er dan nog vrijwilligers zijn. Als ze toch blijven, ben ik er helemaal klaar mee. Dan stop ik."

'Een dier heeft meer bescherming nodig dan een mens'

Jolanda van Broekhoven van het Joshuas Animal Shelter in Ossendrecht waar verwaarloosde en mishandelde dieren terechtkunnen.

"Ik vind het belachelijk dat de dierenpolitie wordt afgeschaft. Een dier heeft meer bescherming nodig dan een mens, want een mens kan zijn mond nog opentrekken. Laatst zag ik een paard dat onder de schimmel zat. Dan ga ik zelf met die mensen praten. Als als ze dan niet binnen drie dagen actie ondernemen, of als ze me linea recta van het terrein afvloeken, dan haal ik de Dierenbescherming erbij. Maar die heeft dan weer niet het recht om dieren in beslag te nemen, de dierenpolitie wel. En mensen kijken meer tegen de politie op dan tegen de buurman."

'Gewone politie heeft er de ballen verstand van'

Joop de Jonge, fractielid Partij voor de Dieren in Buren

"Ik vind het bijzonder spijtig. Was er eindelijk aandacht voor dierenleed, strandt het voor het goed en wel begonnen is. Mensen vinden kennelijk dat er belangrijker zaken zijn waar de politie zich mee bezig kan houden. Maar er is nog heel wat leed verborgen, boeren die hun dieren laten verrekken, jachtmisstanden. Het maakt mij niet uit wie het doet. De Dierenbescherming heeft ook wel districtinspecteurs, maar dat zijn er maar veertien. Zoals het nu is, zou elke agent oog moeten hebben voor dierenleed, maar als je belt, krijg je een politieman die er de ballen verstand van heeft. Die vijfhonderd extra collega's waren heel welkom."

'Het is een meldpunt voor buren'

Josien van Cappelle, fractievoorzitter D66 in Capelle aan de IJssel, waar dit jaar de eerste proef met 'diertoezichthouders' werd afgerond - en met 4 jaar verlengd.

"Wij hebben twee parttime Bijzondere Opsporingsambtenaren, geen dierenpolitie dus, en op veel kleinere schaal. D66 is altijd kritisch geweest op het idee. Het is veelal een meldpunt voor mensen die vinden dat de buurman niet goed voor zijn dieren zorgt. Dan hebben wij liever dat ze gewoon zelf bij die buren aanbellen. Nu moeten mensen een recept van de arts laten zien aan de BOA's om aan te tonen dat ze hun dier wel goed verzorgen. De dierenpolitie is teveel. De inzet wordt weggehaald bij andere, relevantere zaken. Het gaat te vaak om verdwaalde lammetjes die teruggevonden zijn door de ambtenaren."

'Echte ridder verliest nooit'

Dion Graus, PVV-politicus en geestelijk vader van de dierenpolitie, op de tv bij Eva Jinek op zondag:

"Dit is een politieke afrekening met de PVV, over de rug van dieren. Het is een schande. Maar ik ben een ridder, ik zal altijd blijven vechten en de dierenpolitie gaat terugkeren. Ze kunnen me neersabelen, maar een echte ridder verliest nooit."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden