Traag internet remt vernieuwing van het onderwijs

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Gebrek aan snelheid van het internet dreigt op basischolen de vernieuwing van het onderwijs te blokkeren. Bij enkele honderden basisscholen is een gebrek aan internet nu al een probleem.

redactie

De PO-Raad, de belangenorganisatie van de schoolbesturen in het primair onderwijs, vreest dat door gebrekkig internet straks 900.000 leerlingen verstoken zijn van modern onderwijs. Volgens de belangenorganisatie is het zaak dat Rijk, provincies en gemeenten vlot aan de slag gaan met het aanleggen van snel internet voor de scholen. In 2007 maakte slechts 15 procent van de leraren gebruik van digitaal lesmateriaal, dat is nu een op de vier.

Techniek loopt achter
De techniek loopt daarbij achter. Zo heeft een op de dertien scholen nog geen wifi en is bij 34 procent van de scholen de ontvangst niet overal in de school op peil. Weliswaar heeft 90 tot 95 procent van de scholen een aansluiting op de kabel, maar de snelheid die de kabel biedt, is volgens de PO-Raad straks onvoldoende voor het digitale lesmateriaal.

Glasvezel is wel snel genoeg, maar lang niet alle scholen kunnen daarover binnen afzienbare tijd beschikken. Iets meer dan 40 procent van de scholen (3075) heeft de mogelijkheid om zich op het glasvezelnet aan te sluiten.

Trage verbinding
Het ongerief van een trage verbinding wordt overigens niet in heel Nederland in gelijke mate gevoeld. In Friesland heeft 42 procent van de scholen geen toegang tot een snelle verbinding en kan dat zelf niet voor een redelijke prijs regelen. In Flevoland heeft slechts 6 procent van de scholen in het primair onderwijs dat probleem.

De beschikbaarheid van een goede internetverbinding is het grootst in Drenthe, Flevoland, Groningen en Limburg. Voor even meer dan zes op de tien scholen ligt de verbinding er al. Er zijn nog altijd scholen, zoals basischool De Appelgaard in Nijkerk, die genoodzaakt zijn via de telefoonlijn te internetten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden