Traag internet op het platteland

Boeren en scholen in buitengebieden klagen over verbinding

Stabiele wifi en snel internet. Anno 2015 zijn het basisvoorwaarden om deel te nemen aan het economische en maatschappelijke leven. Toch heeft lang niet iedereen in Nederland hiertoe toegang, en zijn de verschillen onderling behoorlijk groot.

Neem de provincie Groningen. Volgens onderzoek van het ING Economische Bureau bezitten de noorderlingen een goede digitale infrastructuur. De provincie scoort na Noord-Holland het beste. Dat is vooral te danken aan hun 18.300 vierkante meter aan datacenters. Bovendien is Google een complex van acht voetbalvelden groot aan het bouwen in de Eemshaven, dat volgend jaar klaar is. Deze internetknooppunten zorgen voor snel internet en zijn onder andere de reden dat de stad Groningen vorig jaar tot beste wifistad van Nederland werd uitgeroepen.

Toch is het snelle internetverkeer niet voor alle Groningers weggelegd. Boeren en scholen in buitengebieden klagen nog altijd over een trage verbinding. Hoewel een van de grotere internetknooppunten van het land slechts tientallen kilometers verderop ligt, is er vanwege de magere inwonersaantallen nog nauwelijks glasvezel, kabel of snel mobiel internet aangelegd op het platteland.

Agrariërs klagen trouwens in het hele land over een trage verbinding. Een goede internetconnectie is voor hen van groot belang. Camera's, satellieten en meetapparatuur worden steeds vaker ingezet in de landbouw, maar zonder een goede internetverbinding heb je er niet veel aan. Politici in provincies als Friesland en Noord-Brabant zeggen het thema internet op het platteland 'hoog op de agenda' te hebben staan, maar vooralsnog is het niet meer dan een agendapunt.

In hekkensluiter Gelderland is de afgelopen maanden veel veranderd. Hoewel 11 procent van de huishoudens daar geen toegang heeft tot snel vast internet (30 Megabit per seconde of meer), is er de afgelopen maanden hard gewerkt aan dit probleem. Zo is het aantal 4G-masten voor mobiel internet in de Achterhoek verdubbeld, op de Veluwe is er een stijging van twee derde.

In Zeeland wordt ook flink gebouwd aan de 4G-dekking. Internet op de camping is tegenwoordig een must voor de vakantieganger. Op honderd plekken heeft de toerist al toegang tot gratis wifi, maar nog niet op het strand.

Mobiele aanbieders stellen de internetters gerust: de 3G-dekking op de Zeeuwse stranden zou doorgaans prima zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden