Tra-ra!

Sylvain Ephimenco (Jorgen Caris) Beeld
Sylvain Ephimenco (Jorgen Caris)

De nieuwe hoofdredacteur van NRC Handelsblad, Peter Vandermeersch, heeft op de redactie van zijn krant voor paniek gezorgd. Vandermeersch: „Ik ga proberen het aantal columnisten terug te dringen. Ze schrijven te veel linkse columns met te veel dezelfde thema’s”.

Sylvain Ephimenco

Vanzelfsprekend verklaar ik me solidair met mijn linkse collega-columnisten die ik bij NRC altijd graag lees. Maar misschien is het al te laat. Dinsdag werd de column van Elsbeth Etty (ex-CPN) van de papieren krant afgevoerd. Etty mocht alleen op de NRC-site verschijnen. Omdat ik dol op verboden vruchten ben, rende ik naar die site en schrok me een hoedje. In haar stuk (’Tra-ra, zo blazen de jagers’) hangt Etty met al haar gewicht aan de alarmklok: het laatste boek van PVV’er Martin Bosma (’De schijn-elite van de valsemunters’, uitgeverij Bert Bakker) is een poging tot zuivering van linkse denkers.

Ja, een ’klopjacht’, volgens Etty. Bosma heeft een ’zwarte lijsten’ of ’blacklisting’ in zijn boek aangelegd. Een soort ’opsporingsregister van een geheime dienst’ die tegenstanders van Wilders ’moet intimideren en discrediteren’. Erger nog: het zijn ’mensen aan wie het zwijgen moet worden opgelegd’. Een vastberaden Etty: „Ik sta ook op de zwarte lijst. En ik beschouw dat als een eer”. Als je zoiets leest, denk je eerst dat die Bosma naast Wilders in de Amsterdamse rechtbank had moeten zitten. Of misschien zelf door de GPU (politieke staatspolitie in de Sovjet-Unie) van zijn bed had moeten worden gelicht. Maar het vreemde is dat Bosma’s oproep tot geweld en censuur tegen andersdenkenden niemand anders was opgevallen. Ook niet Rob de Wijk, die vorige week in Trouw een (vrij negatieve) column aan dit boek wijdde. Mij was het ook niet opgevallen. Ik ben dan ook maar halverwege het boek dat de uitgeverij me heeft toegestuurd.

Tot zover vond ik de boodschap van Bosma weliswaar eenzijdig, maar vrij goed onderbouwd met talrijke voorbeelden en citaten. Ik zocht verder, maar ook na een snelle scan bleef die ’zwarte lijst’ onvindbaar. Wel vond ik Etty’s naam terug in het register. Maar ook uw dienaar, De Wijk en honderden anderen geciteerde of aangehaalde personen staan erin, zoals het bij een serieus werk hoort (het boek is in korte tijd tot verschillende top-10’s doorgedrongen).

Elsbeth staat er vier keer, heel kort, in. Op pagina 241, omdat ze Wilders met een SS-lijfspreuk heeft geassocieerd. Op pagina 242, omdat ze de omroep WNL met ’Deutschland erwache’ heeft verbonden. Op pagina 276, omdat ze Wilders met de ’nationaal-socialistische mantra ’Het jodenjong loert’’ associeerde. En op pagina 284, waar haar wordt verweten ’hysterische’ stukken te schijven waarin ’islamkritiek wordt genazificeerd’. Ook de bewering van Etty dat in het boek Paul Rosenmöller ervan wordt beschuldigd dat hij ’de moord op 1,7 miljoen Cambodjanen op zijn geweten heeft’, is uit de lucht gegrepen. Dat een nette mevrouw als Elsbeth plots door een delirium paranoïde wordt overmand, is pathetisch.

Maar, lieve Elsbeth, mocht het zover komen, dan kun je bij mij onderduiken. Voor zover ik het begrepen heb, is de ’linkse’ columniste voorlopig alleen door haar eigen hoofdredacteur weggezuiverd. Of wilde die meneer Vandermeersch zijn redactrice alleen en uitsluitend in bescherming nemen tegen zichzelf?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden