Toyota koopt Brabantse bagagebandfabrikant

overname Vanderlande, marktleider op het gebied van bagageafhandeling, is verkocht. Toyota zet in op logistieke systemen.

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Het Brabantse bedrijf Vanderlande Industries wordt overgenomen door het Japanse Toyota. Dat concern legt ongeveer 1,2 miljard euro op tafel voor Vanderlande, dat transportsystemen ontwerpt en bouwt. Het bedrijf was grotendeels in handen van NPM Capital, dat weer in handen is van de familie Fentener van Vlissingen.

Vanderlande is wereldmarktleider op het gebied van bagageafhandeling op luchthavens, maar maakt ook postsorteersystemen voor grote klanten als UPS en TNT. Daarnaast is het bedrijf groot in het ontwerpen en produceren van automatiseringssystemen in distributiecentra. Wereldwijd werken er zo'n 4500 mensen bij Vanderlande, waarvan 1300 in Nederland. Het concern haalde in 2016 een omzet van zo'n 1,1 miljard euro.

Het bedrijf wordt overgenomen door Toyota Industries, één van de onderdelen van de Toyota Groep die vooral bekend is van de gelijknamige auto's. Bij het onderdeel werken zo'n 51.500 mensen en de omzet bedraagt bijna 17 miljard euro. Beide partijen hopen de overname in het tweede kwartaal van dit jaar te kunnen afronden. Toyota Industries is één van 's werelds grootste bouwers van vorkheftrucks, maar het bedrijf zegt te willen groeien in de markt van logistieke systemen. Die markten groeien al naar elkaar toe: Toyota bouwt steeds meer zelfrijdende trucks die zelfstandig pakketten vervoeren in bijvoorbeeld distributiecentra.

In februari nam Toyota Industries het Amerikaanse Bastian Solutions al over, eveneens een producent van logistieke systemen. De overname van Vanderlande onderstreept volgens Toyota andermaal de ambitie om ook in deze markt verder te groeien.

Volgens Vanderlande blijft het bedrijf onder de vleugels van Toyota zelfstandig, en behoudt het de eigen naam. Topman Remo Brunschwiler zegt blij te zijn met de overname door 'een succesvolle, strategische partner'. Vooral de financiële degelijkheid van Toyota moet Vanderlande in staat stellen om de komende jaren verder te groeien, aldus Brunschwiller.

Vorig jaar kondigde Vanderlande al aan de investeringen fors te willen opschroeven. Het bedrijf kan de groeiende vraag naar zijn systemen nauwelijks bijhouden, zo stelde toenmalig bestuursvoorzitter Govert Hamers vorig jaar juli tegenover het Financieele Dagblad. "Vanderlande kan kiezen waar het wil groeien. Dat kunnen weinig bedrijven zeggen", aldus Hamers destijds.

De investeringen gaan gepaard met het aannemen van enkele honderden nieuwe werknemers per jaar. Volgens financieel directeur Herman Molenaar van Vanderlanden wordt het echter steeds moeilijker om geschikte werknemers te vinden. "Dat is een van onze grootste uitdagingen", aldus Molenaar tegen persbureau ANP. De overname door Toyota zou volgens hem helpen om van het bedrijf wereldwijd een aantrekkelijker werkgever te maken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden