Tout Joods Nederland was bij het concert van Barbra Streisand in Amsterdam

EMIEL HAKKENES

Elke predikant moet minstens een keer in zijn leven de EO-Jongerendag bezoeken, schrijft ds. A.J. Mensink in de 24ste editie van de 101ste jaargang van De Waarheidsvriend, het weekblad van de orthodox-protestantse Gereformeerde Bond. Want tijdens die dag in stadion Gelredome in Arnhem word je als dominee met al je zintuigen 'meegezogen naar het hart van een jongerenwereld'. Mensink zelf was er dit jaar voor de tweede keer. Zijn uitvoerige verslag klinkt als een echo van een halve eeuw geleden. Want toen de Beatles in 1964 optraden in de veilinghallen in Blokker, noteerde een anonieme dominee zijn indrukken in het gereformeerde familieblad De Spiegel: "Door zang en/of muziek aangegrepen komen de jongens en meisjes tot een lichamelijk meebeleven van het gehoorde, dat zich uit in voetgestamp, zich meebewegen op de maat van de muziek, ritmisch reageren, of nog wonderlijker, door schreeuwen, naar voren stormen, kortom door allerlei extatische handelingen, die heel sterk doen denken aan de sprongen en dansen der wilde natuurvolken en heidense offerfeesten".

Anno 2013 schrijft ds. Mensink over de EO-Jongerendag: "De bands zelf komen ook graag en ze pakken uit op een wijze die je je van tevoren niet kon voorstellen. Geluid, ritmes, lichteffecten en razendsnelle artiesten weten in een mum van tijd een heel stadion in beweging te krijgen. Er zitten extatische momenten in. Ik schrik van extreme schreeuwerigheid (...) Het lijkt op verlies van zelfbeheersing. (...) iemand die helemaal in de trance van zijn eigen muziek is. (...) Muziek heeft ongelofelijke kracht. (...) menigten van mensen worden ritmisch opgezweept".

En dan te bedenken dat de EO-Jongerendag een christelijk evenement is. Maar volgens Mensink is de boodschap van de jongerendag eerder psychologisch dan theologisch. "Ik ben er huiverig voor dat jongeren een geloof geleerd wordt dat in feite niet meer is dan een gevoel dat opgewekt wordt door peptalk, flitsende shows en opdrijvende muziek. We bewijzen hen dan wel een plezier maar geen dienst."

Over muziekevenementen gesproken: anderhalve week geleden trad Barbra Streisand op in Amsterdam. 'Voor een 71-jarige is haar stem nog verbluffend goed', vond de recensent van deze krant. Het Nieuw Israelietisch Weekblad (148ste jaargang) was ook aanwezig. Onder Streisands gehoor, zag de verslaggever, bevond zich niet alleen tout gay, maar ook tout Joods Nederland.

Na afloop van het concert bleef Streisand, zelf van Joodse komaf, in Amsterdam. Ze kreeg haar persoonlijke tour door de Joodse geschiedenis van de stad, onder leiding van Jeroen Krabbé. Op zaterdag mocht ze na sluitingstijd in het Rijksmuseum, vervolgens wachtte een boottochtje met 'een fantastische maaltijd' van Joop Braakhekke en ten slotte een bezoek aan het Anne Frank Huis. De volgende dag bezocht de diva de Portugese synagoge. Ze mocht even zitten op de chanatiem-bank, het bankje waarop eerder de koningin zat. Synagogebestuurder Hugo Heijmans vertelt: "Dat de enige andere vrouwen die daar ooit op hebben gezeten hoogwaardigheidsbekleders waren, vond ze geloof ik wel een leuke gedachte. Je merkte heel duidelijk dat ze grote affiniteit heeft met de Joodse geschiedenis."

In de kerkenraad van de protestantse wijkgemeente Ambrosiuskerk in Waalwijk woedt een discussie, meldt het Ouderlingenblad (90ste jaargang). De vraag is of het inmiddels in de kerk niet tijd is voor een ouderling die zich bezighoudt met communicatie. Niet om de aanwezigheid van de kerk of de predikant in de (sociale) media te reguleren, maar wel om het gemeentewerk en de communicatie daarover op elkaar af te stemmen met een eigen Facebookpagina en Twitter-account voor de kerk. Dominee Otto Grevink werd in 2009 digitaal actief, op de netwerksite Hyves - waar tegenwoordig voornamelijk kinderen een profiel hebben. Inmiddels is de predikant overgestapt op Facebook. Op Twitter, zo ontdekte hij, zitten vrijwel geen mensen uit zijn kerk. Volgens Grevink verdienen de sociale media in de kerk 'voorzichtige aanmoediging'. "Maar ook de geruststelling dat ze geen vervanging zijn, maar wel een intensivering van gemeentecontact."

Filosofie Magazine (21ste jaargang) sprak met striptekenaar Barbara Stok. Naast haar werk studeert ze filosofie. "De mens is een dier dat zichzelf als soort heel belangrijk vindt", zegt Stok. "Wij zouden vanwege de ratio het meest hoogstaande dier zijn. Dat is zo vanuit de mens zelf geredeneerd. We mogen onszelf wel een beetje relativeren. Ik vind het niet eens zo'n naar vooruitzicht als de mens zou uitsterven. Ik zie dan een mooiere planeet voor me, waar andere dieren de ruimte krijgen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden