Tourwinnaar Froome riskeert schorsing na positieve dopingtest

Chris Froome komt over de finish als winnaar van de 9e Vuelta-etappe tussen Orihuela en El Poble Nou de Benitatxell. Beeld EPA
Chris Froome komt over de finish als winnaar van de 9e Vuelta-etappe tussen Orihuela en El Poble Nou de Benitatxell.Beeld EPA

De reputatie en geloofwaardigheid van wielrenner Chris Froome liggen onder vuur. De viervoudig Britse Tourwinnaar testte positief tijdens de Vuelta van dit jaar.

Edo Sturm

Froomes zege in de Ronde van Spanje in september zou weleens zijn laatste kunnen zijn. De UCI, de mondiale wielerbond, bevestigde woensdag dat de 32-jarige Engelsman op 7 september tijdens een dopingcontrole de regels overtrad. In de urine van Froome werd een dubbele hoeveelheid salbutamol aangetroffen dan toegestaan, 2000 nanogram per milliliter waar 1000 de is.

Salbutamol is een astmamedicijn waarvoor een doktersattest geldt bij inname tijdens wielerwedstrijden. Het middel werkt prestatie verhogend volgens het Wada, het wereld anti-doping agentschap, en staat daarom op de lijst van verboden middelen. Of je van salbutamol werkelijk harder gaat fietsen is controversieel. Sommige wetenschappers en onderzoeken betwijfelen de werking.

Als blijkt dat Froome en diens ploeg geen doktersattest kunnen overleggen of een andere plausibele verklaring hebben voor het gebruik van salbutamol dan kan de affaire serieuze consequenties hebben voor de toekomst van de viervoudig Tourwinnaar, meent de directeur van het Nederlandse Dopingautoriteit Herman Ram. "Het kan zomaar betekenen dat Froome een schorsing van twee jaar krijgt opgelegd. In theorie is zelfs vier jaar mogelijk." Daarmee zou Froome geen Tour de France en Giro d'Italia rijden, zijn twee grote doelen voor 2018. En door zijn zege in de Vuelta van dit jaar gaat dan waarschijnlijk een grote streep. In het uiterste geval zou het het einde van zijn wielercarrière betekenen.

Froome zei in een reactie dat het bekend is dat hij astmapatiënt is en dat hij precies weet wat de dopingregels inhouden. "In de Vuelta verergerde mijn astma. Ik heb op doktersadvies de dossering opgevoerd." Team Sky, de ploeg van Froome, wil eerst de feiten op tafel, luidde de verklaring. Teambaas Dave Brailsford schaarde zich echter weifelend achter zijn kopman. "Ik ga ervanuit dat Chris zich aan de regels houdt."

Ram noemt de dopingregels in dit geval overzichtelijk. "Boven een bepaalde grens wordt er niet uitgegaan van therapeutisch gebruik en keert zich de bewijslast om." Juristen en onderzoekers van de Engelse ploeg zouden zich momenteel buigen over de kwestie. Dat Sky een week na de Vuelta op de hoogst werd gebracht van Froomes dopingovertreding en het inmiddels december is, wijst erop dat de Britse ploeg waarschijnlijk geen attest bezit. Ram houdt het vooralsnog op "onzorgvuldigheid".

Niet voor het eerst

Het is niet voor het eerst dat Froome in verband wordt gebracht met mogelijk dopinggebruik. Sinds zijn opmerkelijke progressie in de Vuelta van 2011 en zijn eerste Tourzege in 2013 wordt er publiekelijk getwijfeld aan zijn prestaties. Vorig jaar openbaarde het Russische hackerscollectief Fancy Bears dat de Engelsman in 2013 en 2014 tijdens de Tour de France veelvuldig een astmamiddel gebruikte in combinatie met medische attesten.

De positieve dopingtest van Froome komt op het moment dat het Britse anti-dopingagentschap Ukad een onderzoek naar het structurele en oneigenlijke gebruik van doktersattesten bij Team Sky uit 2011 heeft afgesloten. Volgens Ukad is er onvoldoende bewijsmateriaal dat toenmalig kopman en Tourwinnaar Bradley Wiggins en diens ploeg in 2011 de regels overtraden. Een parlementair onderzoek naar Wiggins en Team Sky loopt niettemin nog steeds.

Lees ook: In lastige vragen heeft Froome geen zin

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden