Toursaboteurs

Er waren tijden dat de Nederlandse politie nog humor had. Bijna dertig jaar geleden, op 13 november 1988, voerden agenten actie, zoals ook nu al weken het geval is. De agenten hadden het gevoel dat ze werden uitgekleed en wensten dit zo waarheidsgetrouw als mogelijk uit te beelden.

Op die zondag gooiden de dienders het op een akkoordje met Feyenoord en mochten twee van hen plaatsnemen op de middenstip van een uitverkochte Kuip. Er zaten 50.289 toeschouwers op de tribunes voor de klassieker Feyenoord-Ajax. Tot ieders verbazing begonnen de agenten, een man en een vrouw, zich van hun uniformen te ontdoen. Een publieke striptease zonder weerga. De tweede verrassing was het ondergoed dat de agente droeg: prachtige lingerie en opwindende jarretelles. De tv-beelden van de uitgeklede 'hoerige politieagente' met het respectloos verfrommelde uniform aan haar voeten, gingen de wereld over. Pas later verklapte de politie dat die twee strippers geen agenten waren maar professionele acteurs.

Tegenwoordig zijn dienders grimmige ordeverstoorders geworden die niet alleen geen greintje humor meer bezitten, maar zich ook tot volksvijand nummer één ontpoppen. Gisteren werd bekend hoe deze vandalen hun volgende CAO-actie denken vorm te geven: door de start van de Tour de France te ontregelen en Nederland de slechtst denkbaar publiciteit te bezorgen sinds de val van Srebrenica. Door op zondag 5 juli de voertuigen van de reclamekaravaan op de Rotterdamse Erasmusbrug staande te houden voor een verkeerscontrole, hopen ze de eerste Touretappe in Nederland te vertragen en dus te saboteren. "Zo zal de hele wereld zien dat we actie voeren", zei gisteren een politiewoordvoerder. Alsof de wereld, van Austin (Texas) tot aan de Alpe d'Huez, begaan is met de besognes en misères van deze geüniformeerde ambtenaren. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb en minister Van der Steur vinden het "onbegrijpelijk dat dit evenement, waar zoveel wielerliefhebbers naar uitkijken, wordt aangegrepen om actie te voeren".

Mij dunkt dat deze Toursaboteurs die aan niets anders denken dan hun miserabele percentages, twee kardinale fouten maken. In de eerste plaats vergeten ze dat dit land door miljoenen Tour- en wielergekken wordt bevolkt. Die zullen hun lang verwachte hoogmis niet zomaar laten verpesten. Het tweede punt betreft de fantastisch rijdende jonge Nederlandse coureur Tom Dumoulin. Tom is de grote favoriet voor de proloog, een dag eerder in Utrecht. Dat wil zeggen dat op de dag van de politiesabotage de kans groot is dat een Nederlander de mythische gele trui zal dragen. En uitgerekend deze glorieuze dag wil de politie definitief besmeuren. Aux armes Hollandais! Zorg er voor dat op 5 juli de orde wordt hersteld. Alle vreedzame middelen zijn geoorloofd om de politievandalen te neutraliseren. Wat te denken van het bekogelen van iedere passerende ordeverstoorder met verse eieren? Zodat de eierstruif de actievoerende agenten aan de waarde en kleur van de legendarische leiderstrui blijvend zal herinneren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden