ONGESCHOREN BENEN

Tourcolumn: Weer zo'n heerlijke oefening in verveling

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Tot grote schrik van de fanatieke wielerkijker werd de tweede etappe zondag voor de volle 203,5 kilometer uitgezonden. De oogleden kregen het zwaarder dan het voortklotsende peloton.

Na een koersdutje van anderhalf uur schrok ondergetekende wakker. Niets was veranderd in de tussentijd. De wegen waren nog steeds recht. De voorsprong van de koplopers bedroeg nog steeds 3 minuut 17 seconden. Soit, het was gaan regenen.

Ook gisteren werd het spektakel rap ingehaald door de uitgetekende realiteit - enkele schermutselingen in de kopgroep daargelaten. Een paar ongevaarlijke renners van ongevaarlijke ploegen, die zich tussen het wuivend graan in de kijker mochten rijden, strak aan het elastiek van het peloton, dat nooit meer dan twee minuten uitrekte.

Tijdens zo'n etappe leert de wielerkijker allerhande trivia over renners die na hun manmoedige ontsnappingspoging weer in de obscuriteit verdwijnen, zoals wanneer José de Cauwer oplepelt dat Frederik Backaert graag naar Nirvana luistert. De Vlaamse commentator vraagt zich hardop af wat ze kijkers eigenlijk aandoen, door etappes van départ tot arrivée uit te zenden.

Vandaag wordt weer zo'n heerlijke oefening in verveling. Oblomov op wielen. Schoon is de aangekondigde ondergang. Maar hoe moet het zijn voor die koplopers? Ook die weten natuurlijk wat komen gaat. Even zijn ze verbonden, de wielerkijker en de koploper, in de stille hoop dat de ontsnapping van de dag het toch gaat redden. Tegen beter weten in.

Trouw-redacteuren en wielerliefhebbers Joris Belgers, Kick Hommes, Niels Markus en Koos Schwartz schrijven tijdens de Tour de France bij toerbeurt een column.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden