'Tour is om zeep, maar Gesink komt er weer bovenop'

Robert Gesink. Beeld anp
Robert Gesink.Beeld anp

Op weg naar bedevaartsoord Lourdes viel voor Rabobank vandaag veel te helen. De ploeg kreeg donderdag in de eerste Pyreneeënrit een geweldige klap onder de gordel en hapte voor de start van de 13e etappe nog steeds naar adem. 'We droomden van het podium, dan is dit een diepe teleurstelling', keek Harold Knebel, directeur van de Rabo-wielerploegen terug op het slagveld van Luz-Ardiden.

De rijke bankploeg zag op de dag dat de Tour echt begon alle klassementsaspiraties in het ravijn stuiteren. Kopman Robert Gesink bleef op de fiets, omdat hij niet wilde opgeven na al het werk dat zijn teamgenoten de afgelopen tijd voor hem hebben opgeknapt. Alleen Laurens ten Dam haalde zijn niveau. 'De overgang van het vlakke naar de bergen hebben we kennelijk niet goed kunnen maken', constateerde Knebel, die het falen met lede ogen aanzag. 'We zijn tegen een ongeluk aangelopen en dan blijk je kwetsbaar. Ik hoop dat het een eenmalige off-day blijft.'

Luisteren
Rabobank heeft de doelstelling noodgedwongen bijgesteld. Donderdagavond spraken technisch directeur Erik Breukink en ploegleider Adri van Houwelingen lang op de kamer van en met Gesink. 'En van onze kant was dat vooral luisteren. Hij moet praten op zo'n moment. Ik heb geen renner gezien die wil opgeven. Hij had het gewoon niet. Dat ging spelen in zijn kop. Als er na Super-Besse, waar hij één minuut verloor en in paniek raakte, een bergrit op het programma had gestaan was hij nooit aan de aankomst gekomen. Nu komt hij er wel bovenop', sprak de ex-renner Breukink uit ervaring.

Om zeep
Gesink zelf stapte vanochtend in Pau rustig op de fiets. 'De val en het herstel hebben veel kracht gekost. En die energie heb je juist nodig in de bergen. Mijn Tour is om zeep. Ik kreeg veel tips om lekker te gaan fietsen. Ik ben nog steeds gemotiveerd om een rit te winnen. Iedereen zal er wel een mening over hebben, maar dat interesseert me niet.'

Toekomst
Alles had de Varssevelder dit jaar op de Tour gezet. De nummer zes van vorig jaar kreeg alle ruimte om zich op de weken in juli voor te bereiden. Niets werd aan het toeval overgelaten, maar een val in de eerste week verstoorde alles. De etappezege van zondag van Luis-Léon Sanchez maakte redelijk wat goed, maar heelt zeker niet alle wonden. 'Wij zijn niet anders over Robert gaan denken. Hij blijft iemand die nog een geweldige groeipotentie heeft. Hij is pas 25. Zijn beste jaren in de Tour moeten nog komen', hield Knebel het positief.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden