TOUR IN CIJFERS maar dan geen uitslagen en klassementen

De société du Tour de France maakt deel uit van de Amaury Sport Organisation (ASO) die onder andere ook de woestijnralley Parijs-Dakar organiseert.

ASO staat onder leiding van Jean-Claude Killy, drievoudig Olympisch skikampioen in 1968. ASO is één van de werkmaatschappijen van de Groupe Amaury, die twee dagbladen (L'Equipe en Ajourd'hui/Le Parisien) en een aantal sporttijdschriften (Vélo, France Football) uitgeeft.

Jean-Marie Leblanc is algemeen directeur van de 'Société'. De Tourorganisatie is ook verantwoordelijk voor de klassiekers Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, Waalse Pijl, Parijs-Tours en enkele kleinere Franse wielerwedstrijden. De vaste personele bezetting bedraagt 46 personen. Daarnaast hebben tien werknemers van ASO een dagtaak aan de commerciële aspecten van de Tour, zoals sponsoring en merchandising.

Enkele getallen:

198 renners 308 personeelsleden van de 22 ploegen (ploegleiders, mecaniciens, verzorgers, artsen 200 functionarissen voor allerlei hand-en spandiensten 660 personeelsleden van de reclamekaravaan 1000 journalisten van de schrijvende en audiovisuele media 600 technici en chauffeurs in dienst van de media 20 juryleden 13000 politie-agenten voor de beveiliging van het parcours (620 per dag) 44 gemotoriseerde politieagenten van de republikeinse garde. 10 politieagenten belast met coördinatiewerkzaamheden 1600 mensuren (of 285 banen) ten gerieve van de plaatselijke organisatiecomité's 300 mensen voor de opbouw- en afbraak, alsmede het schoonmaken van het 'Village Départ en start en finish 200 vertegenwoordigers van de hoofdsponsors (Coca Cola, Crédit Lyonnais, Champion en Fiat) die uit hoofde van het sponsorschap diensten ten behoeve van de Tour leveren.

Op die manier is de Tour de France een rijdend dorp van circa 4000 mensen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden