Tour het domein van outsiders, met Vinokoerov als de favoriet

In een klimaat van verdachtmakingen ontpopte Aleksandre Vinokoerov zich in de Dauphiné Libéré als de favoriet voor de komende Tour.

Over minder dan drie weken verzamelt een peloton profrenners zich onder de Big Ben in Londen voor de Ronde van Frankrijk. Over favorieten is het tot op heden amper gesproken. De ontredderde sport is onthoofd, door de schandalen rond Ivan Basso, Jan Ullrich en Floyd Landis. De 94ste Tour wordt het domein van outsiders. Maar geen van hen ontkomt aan de wetten van het huidige klimaat in het wielrennen. Verdachtmakingen zijn aan de orde van de dag.

Aleksandre Vinokoerov zal er zijn schouders bij ophalen. Hij onderstreepte gisteren nogmaals zijn kandidatuur voor de eindzege in Parijs. Hij won de afsluitende etappe van de Dauphiné Libéré. In de straten van Annecy reed hij alleen weg bij de sterkste renners. Het was zijn tweede dagsucces in de Franse rittenkoers. De eindzege ging weliswaar naar de Fransman Moreau (36), Vinokoerov was de beste man met de beste ploeg. Zijn Astana maakte indruk. Ploegmaat Iglinsky won zaterdag de koninginnerit, eerder had Colom ook al een zware etappe gewonnen.

Vinokoerov won het eindklassement niet omdat hij zich zowel op de Mont Ventoux als zaterdag op achterstand liet rijden. Merkwaardig, want woensdag had hij in de tijdrit over 40 kilometer nog een excellent gezegevierd. Zijn wisselvallige rijden leek gepland en dat degradeerde de Dauphiné, ooit een prestigieuze ronde, tot een trainingskoers. Meedoen was belangrijker dan winnen voor vrijwel alle renners die volgende maand willen schitteren op Franse bodem.

„De Dauphiné is een wedstrijd om conditie op te doen”, verklaarde Kasjetskin zaterdag nadat hij de leiderstrui had verloren. Cadel Evans maalde niet om zijn tweede plaats achter Moreau. „Alleen de Tour telt.” Levi Leipheimer volstond met het volgen van de beste renners, net als Denis Mentsjov. De Russische troef van Rabobank werd keurig vierde in de eindstand. Pereiro liet slechts vraagtekens achter en zijn kopman Alejandro Valverde verliet de ronde voortijdig met maagproblemen.

De tijd is voorbij dat beoogde Tourkampioenen de concurrenten vooraf willen intimideren. Landis (Parijs-Nice), Ullrich (Ronde van Zwitserland) en Basso (Giro) hadden vorig jaar al een grote zege op zak. De huidige generatie van outsiders speelt liever verstoppertje en spaart tot juli de krachten. Het wordt deels aan voorzichtigheid op medisch gebied toegeschreven. Vinokoerov liet zelfs zijn geliefde klassiekers in het voorjaar schieten om alles te zetten op de Tour. Door op de Ventoux met uitgestoken tong lijden te simuleren, speelde hij theater. Vino ligt op schema.

Maar wie hard fietst, is ook meteen verdacht. Dat wordt tegenwoordig ook uitgesproken. De baas van QuickStep, Patrick Lefevere, zei vorige week dat het spel nog niet door iedereen eerlijk wordt gespeeld. Zwartepieten en elkaar verdacht maken horen tot de nieuwe cultuur in de wielersport. Vinokoerov heeft zijn verleden niet mee. Hij reed van 2000 tot en met 2004 voor het inmiddels beruchte Team Telekom. Hij was bevriend met Ullrich, net als zijn beoogde helpers voor de Tour, Andreas Klöden en Matthias Kessler. Vorig jaar werd de Kazak met de Liberty Seguros-ploeg van Manolo Saiz uit de Tour geweerd als gevolgd van Operacion Puerto. Dat team ging verder als Astana.

Marc Biver, algemeen manager van Astana, liep afgelopen week boos weg uit de vergadering van de vereniging van profploegen (AIGCP), in de kantlijn van de Dauphiné. „Ze wijzen allemaal naar ons, maar wij hebben geen lijken in de kelder”, sprak Biver. De andere teams hadden nog eens afgesproken dat ze de ethische code van 2005 ook de komende weken eerbiedigen.

Wat dat betekent, wordt misschien morgen al duidelijk. In Genève komen de internationale wielerunie UCI en de verenigde Pro Tour-teams bijeen. De vraag is of er nieuwe namen uit het Puerto-dossier boven water zullen komen. De UCI heeft de 6.000 pagina’s inmiddels in handen. Niet uitgesloten is dat Astana, Caisse d’Epargne en Discovery belangrijke renners voor de Tour moeten schrappen. Voor alle duidelijkheid: Vinokoerovs naam is daarbij nog nooit gevallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden