Tour de nostalgie in Groninger Museum

Het moderne gebouw van het Groninger Museum is gesloten vanwege een verbouwing. Dat betekent niet dat de stad tot eind december weinig op kunstgebied te bieden heeft. In het oude museum aan de Praediniussingel, dat eens dienst deed als natuurmuseum, zijn nu de meest geliefde werken uit de collectie te zien. De tentoonstelling ’Nu in het oude Groninger Museum! 100 jaar verzamelen 1894-1994’ brengt een overzicht van honderd jaar exposeren. Er is ook werk te zien dat zelden tentoongesteld werd, zoals van de negentiende eeuwse Groninger schilders Eerelman en Egenberger.

„Het Groninger Museum is een prachtig gebouw uit 1894”, aldus José Selbach van het museum. „De oprichter J.A. Feith wist bouwmeester C. Peters te bewegen om gratis een ontwerp voor het museum te maken. Het ontwerp ging uit van drie bouwfasen omdat er maar weinig geld was. Zo ging in 1894 het eerste deel open, in 1903 kwam er een deel bij en in 1907 werd het laatste deel aangebouwd.” Honderd jaar verzamelen werpt een blik in de geschiedenis van het verzamel- en aankoopbeleid tot 1994. De invloed van de directeuren van het museum is goed te zien. Jos de Gruyter werd in 1955 directeur en besteedde veel aandacht aan moderne kunst. Een voor hem belangrijke aankoop is het schilderij ’Park te Brussel’ van Jacob Smits. Bram Westers volgde hem op en kocht werken van kunstenaars Peter Struycken, Ad Dekkers en Bonies en de meer humoristische schilderkunst ’met een knipoog’ van Reinier Lucassen. „De Sphinx van Lucassen lijkt in bijna alles het tegendeel van een schilderij van Struycken”, zegt Selbach.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw begon het Groninger Museum onder directeur Frans Haks Italiaans design uit die periode te verzamelen. De ontwerpen van Studio Alchimia (Alessandro Mendini) en Memphis (Ettore Sottsass en Michele de Lucchi) stonden aan de wieg van het nieuwe gebouw.

Het museum kocht niet alleen kunstwerken maar ontving ook belangrijke schenkingen van onder anderen de verzamelaar Cornelis Hofstede De Groot en de families Mesdag en Israëls. Nu is de Haagse School met werk van Taco Mesdag en Jozef Israëls te zien.Selbach: „Het interessante aan deze tentoonstelling is dat het in wezen een tour de nostalgie is.”

100 jaar verzamelen 1894-1994, t/m 5 september in het Oude Groninger Museum aan de Praediniussingel te Groningen. Meer informatie: www.groningermuseum.nl en tel: 050 - 3666 555

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden