Tour de France / Armstrong geeft geen cadeaus weg

LE-GRAND-BORNAND - In het verliezende kamp van de dag werd met zuinige gezichten over 'de tweede kannibaal' gesproken. Lance Armstrong won in Le-Grand-Bornand de derde etappe op rij, zijn vierde in deze Tour. Met kannibalisme heeft het weinig te maken. De Amerikaan, die schreeuwend van genot over de finish reed, had eigenlijk een ander scenario voorzien.

De Tour kreeg gisteren, aan het einde van de koninginnerit door de Alpen, even de glans van vervlogen tijden. Na twee weken waarin voorspelbaarheid en nieuwe zakelijkheid de koers regeerden, ontwikkelde zich in de afdaling naar Le-Grand-Bornand een fascinerend gevecht tussen twee iconen van de Tour en hun vazallen. Er werd nu eens niet louter gecalculeerd, het ging niet om het klassement; het was een verbeten gevecht om prestige.

Niet voor niets stapte een man van de oude stempel, Bernard Hinault, enthousiaster dan ooit op de ritwinnaar af bij het podium. ,,Perfect Lance, geen cadeaus!'' Armstrong had zich als een groot kampioen gedragen, vond Hinault. De vergelijkingen met Eddy Merckx lagen voor de hand. Toen 'De Kannibaal' een schrikbewind voerde over de Europese wegen, gunde hij niemand wat.

Ook ploeggenoten niet. Merckx kreeg zijn bijnaam in 1969 na een rit door de Pyreneeën. Op de Tourmalet was hij met zijn trouwe helper Martin Vandenbossche weer eens weggereden van de rest. Wie het eerste over de top zou komen, kreeg de 'Souvenir Henri Desgrange', destijds een prestigieuze geldprijs. Merckx sprintte zijn knecht echter voorbij. Hij zei boos te zijn op Vandenbossche omdat hij naar een andere ploeg wilde.

Armstrong zit anders in elkaar. Hij had gisteren één doel: ploegmaat Floyd Landis aan de ritzege helpen. Het feit dat zijn knecht volgend jaar op eigen benen wil staan, neemt Armstrong hem niet kwalijk. Op de Col de la Croix Fry had Landis zo'n moordend tempo ontwikkeld dat slechts vier man hem in zijn wiel waren gebleven: Armstrong, Basso, Ullrich en diens ploegmaat Klöden.

Op de top vroeg Armstrong aan Landis hoe graag hij een rit in de Tour wilde winnen. Landis: ,,Verschrikkelijk graag.'' Armstrong: ,,Hoe snel kun je dalen?'' Landis: ,,Heel erg snel.'' Armstrong: ,,Ga ervoor.'' Landis: ,,Weet je het zeker?'' Armstrong: ,,Ga!''

Ullrich had het gesprekje gehoord. De Duitser, belust op sportieve revanche voor T-Mobile, had zich op zijn beurt voorgenomen zijn vriend Andreas Klöden aan de zege te helpen. Hij liet zich niet verrassen. Dat zinde Armstrong niet. Weer bij elkaar vond Ullrich dat de Amerikanen maar het werk moesten opknappen. ,,Jullie zijn met twee man, ik zit alleen'', riep hij. Armstrong weigerde. Hij vond dat het belang van Ullrich was om tijdwinst te boeken op de geloste Basso.

Na de hergroepering sprong Landis ruim een kilometer van de streep weg. Ullrich reageerde. De demarrage van Klöden volgde onmiddellijk. Dit keer moest Armstrong vol in de beugels. Zijn krachtsexplosie bleek net voldoende om de Duitse kampioen alsnog van succes af te houden.

Woest waren ze bij T-Mobile. Na een lange afkoelingsperiode in de bus hielden ze zich verbaal op de vlakte. Ullrich: ,,Waarom zou ik boos zijn? Lance was blijkbaar weer de sterkste. Duidelijk. En dan win je.'' Teambaas Walter Godefroot dacht niet dat het Amerikaanse wraak was op de Duitse agressie op l'Alpe d'Huez. ,,De rivaliteit is al vanaf de winter van beide zijden opgeschroefd. En dan krijg je dit. In het heetst van de strijd gunnen ze elkaar het licht in de ogen niet.''

Ze wilden beiden hun knechten belonen. Landis (28) rijdt in deze Tour in de bergen zo sterk dat hij een kopmanschap aan lijkt te kunnen. Rabobank heeft hem al gepolst. Klöden (29) staat zelfs derde en heeft met de tijdrit voor de boeg nog kans op de tweede plaats. Maar superknechten zijn nog geen kopmannen voor de Tour. Heras, van ontgoocheling gistermorgen niet meer gestart, is één voorbeeld uit velen.

Godefroot: ,,Klöden zal nooit die verantwoordelijkheid aankunnen. Hij is te fragiel, te kwetsbaar gebleken. In zijn rug, zijn knie maar ook in zijn hoofd. Die kun je zo'n rol niet aandoen. Knechten geven vaak een vertekend beeld. Ze rijden twee dagen hun kas leeg, maar hebben soms ook een veel mindere dag.''

Armstrong heeft nooit een slechte dag. Geschenken aan de concurrentie geeft hij alleen om bondgenootschappen te kweken. Al wordt dat nooit uitgesproken. ,,Dit is de grootste wedstrijd ter wereld en ik wil hem winnen. Ik geef geen cadeaus weg.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden