Touchscreen groot gevaar in het verkeer

Volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) kent Nederland een groot aantal 'gevaarlijke' snelwegen, waar bovenmatig veel ongelukken gebeuren (Trouw, 11 februari). Volgens de VID-woordvoerder 'zijn botsingen niet te voorkomen, vanwege de onbetrouwbare factor mens'. Dat is de vraag.

De ernst van de gevolgen - je zult maar invalide raken - noodzaakt alles te proberen om het aantal ongevallen te verminderen. Maar de VID-cijfers geven geen inzicht in de echte risicofactoren of de ernst van de gevolgen.

Autosnelwegen zijn ontwerp-technisch de veiligste wegen en auto's worden steeds veiliger. Toch stijgt de laatste jaren, parallel aan de verhoging van de snelheidslimieten, het aantal filemeldingen op snelwegen door botsingen - meestal op de linker rijstrook. Daar kan alleen risicovol rijgedrag, de 'factor mens', debet aan zijn. Alle reden dus om alles wat de factor mens doet falen aan te pakken.

Hoge snelheid blijft - ook op rustige snelwegen - het grootste risico. Hoe groter de verkeersdynamiek, des te krapper worden reactietijd, remweg en minimum 'ruimtekussen' tussen auto's. Snelheidsbeheersing moet dus speerpunt blijven.

Hoe drukker het verkeer, hoe meer de aandacht van automobilisten ook op de rijtaak gefocust moet zijn. En daar gaat het steeds meer fout. De nieuwste bedreiging vormt afleiding door bellen, smartphones, apps, touchscreens (aanraakschermen) muziekvolumes en sexy wegreclames.

In de dashboards van steeds meer auto's zitten touchscreens. Deze schermen bedienen vele voertuigfuncties, waaronder navigatie. Al die schermpjes, die met de vingers bediend moeten worden, dwingen bestuurders secondenlang niet op de weg te kijken. En dat is de oorzaak van ernstige frontale aanrijdingen en dagelijkse kop-staartbotsingen.

Bediening tijdens het rijden moet onmogelijk worden. Zappen en sms'en achter het stuur is even crimineel als dronken rijden en moet bij ernstige ongevallen ontzegging van de rijbevoegdheid opleveren. Smartphonegebruik dient dan ook strenger bestraft te worden.

Tegen de bedienbare touch-screens helpt alleen een Europees totaalverbod. Een schone taak voor minister Schultz.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden