Totale onmacht bij Ajax

Ze waren met weinigen, kwamen te laat en zaten in het verkeerde theater. Best mogelijk dat het merendeel der Ajax-fans inderdaad uit verzet tegen de combiregeling was thuisgebleven. Toch was het bange voorgevoel van nog meer treurnis een meer voor de hand liggende reden. Want de 1-1 bij degradatiekandidaat FC Den Bosch viel uiteindelijk nog alleszins mee.

Je moet tegenwoordig wel een rasoptimist zijn om te hopen op een sprankelend Ajax. Wat de Amsterdammers gisteren op de mat legden, had zelfs waarnemend coach Hans Westerhof in zijn meest angstaanjagende dromen niet gezien. ,,Om met de woorden van Freek te spreken, ik geloofde mijn eigen bril niet''.

Slechts voor deze bevlogen man, die een uur na de vertolking van een briljante act aan de zijlijn zo nadrukkelijk de hand in eigen boezem stak, zou het mooi zijn als Feyenoord komende zondag tegen Ajax aan onderschatting ten onder gaat.

Het kluitje Ajax-supporters dat uiteindelijk op het zo vaak verschoven treffen in Den Bosch was afgekomen, nam demonstratief pas na een kwartier plaats in zijn kooi. Dat scheelde een hoop ergernis. Over de bal die Peter Uneken al na twee minuten met het hoofd achter doelman Fred Grim knikte. En over het gestuntel dat erop volgde.

De eerste redelijke aanval van Ajax viel pas in de tweede helft te noteren; van de mooiste actie was het daar in tegen vlak voor rust genieten. Al zat juist die kleine, veelgeplaagde aanhang niet op zo'n optreden te wachten.

De jeugdige debutant Abubakari Yakubu stond al klaar om in te vallen, toen Wamberto voor de zoveelste maal de bal knullig verspeelde aan een Bosschenaar. Het was dit symbool voor de totale Amsterdamse onmacht, die voor Westerhof de maat vol maakte. De gentleman transformeerde in een razende en tierende coach. Die het veld in dreigde te stormen, zijn spelers de huid vol schold en demonstratief zijn overige zes wisselspelers tot een warming-up opzweepte.

De guitige grijns en de knipoog na afloop oogden haast als een verontschuldiging. Misschien wel omdat zijn tirade uiteindelijk in blessuretijd nog de gelijkmaker opleverde. ,,Ik kan aardig toneelspelen, maar het kwam wel recht uit mijn hart. Het laatste wat ik wil is als een pias langs het veld lopen en in een kleedkamer tekeer gaan. Dat is tegen mijn natuur. Maar wat hier gebeurde was Ajax-onwaardig. Slechter dan vandaag kan absoluut niet.''

Ajax heeft net zo weinig directeuren als geïnspireerde spelers. Dat trekt de voormalig chef opleidingen ook zichzelf aan. ,,Blijkbaar ben ook ik niet in staat geweest voor de wedstrijd die vonk over te brengen. Daarvoor ben ik net zo verantwoordelijk als de spelers.''

Westerhof zag Arveladze spelen als een 'juffertje' en de rest overal te laat komen. Hij miste passie en inzet die wel bij het zeer matige Den Bosch was waar te nemen. ,,Iedereen kwam in aanmerking voor een wissel.'' Dat uiteindelijk Nieuwenburg het slachtoffer werd, was niet persoonlijk bedoeld. ,,Op de bank had ik er een die wel passie heeft. Een jeugdspeler, die ik niet op een voor hem onbekende positie kon laten debuteren.''

Met zijn Afrikaans-fraaie trage passen kon Yakubu ook geen beslissende wending aan het spel geven. Door de tirade van Westerhof was er na rust wel enige bezieling te bespeuren. Al kon die de machteloosheid niet wegnemen. Dreiging ging er slechts uit van Gronkjaer, de buitenspeler waarop zoveel hoop in bange dagen is gericht.

Een overwinning in Den Bosch had Ajax weer wat uitzicht geboden op een plaats in de Champions League. Dat het toch een punt inliep op Heerenveen, was uiteindelijk nog een meevaller. Want het vier wedstrijden lang ongeslagen FC Den Bosch had bij rust 'gewoon' met 3-0 moeten leiden; en invaller Losada had in blessuretijd alle tijd om het duel alsnog te beslissen.

De granaat die Knopper uiteindelijk bij het vallen van de klok achter doelman Aerts volleerde, was daarom even fraai als gelukkig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden