Totaalkroket

Toen ik de uitnodiging las, wist het al: dit is geen plek voor kneuzen en losers. Als je een boekpresentatie organiseert in de Bentley Lounge van de Hotels van Oranje in Noordwijk (bekend van Harry Mens) dan wil je daarmee uitdrukken dat je onder winnaars bent, kampioenen, toppers. En dan kunnen de tapijten niet diep genoeg doorveren onder je leren maatschoenen, de Chesterfields niet hard genoeg blinken, de dubbelgeweven draperieën niet zwaar genoeg doorhangen.

Maar het ging natuurlijk om het boek.

’Totaalcoachen’ heet het en het wil een handleiding zijn voor coaches in de topsport. Het is, met een voorwoord van Louis van Gaal, geschreven door sportspycholoog Jan Huijbers en de grijsharige oud-volleybalbondscoach Peter Murphy, die er bij de presentatie uitzag als een patent directielid van de ABN Amro. Er waren veel heren in grijs, en ook een paar wat losser gekleed, maar dat waren boomlange oud-topvolleyballers als Ron Zwerver en Peter Blangé, inmiddels zelf een bewierookte coach. Van vrijwel het hele gezelschap straalde het sportieve en maatschappelijke succes af: het spiegelde in de zilverkleurige kandelaars, in de met servetten gevulde wijnglazen, in het glanzende mahonie van de salontafels.

Er waren ook een paar losers, dat zag je zo. Dat was het handjevol sjofele vertegenwoordigers van de media, met hun slonzige schoudertassen en hun slechtzittende confectiekleding. Muskieten.

Ja, ik voelde me er doodongelukkig en al helemaal toen Louis van Gaal, aangekondigd als de totaalcoach, het woord nam. Iedere zin die hij de microfoon inbeet bulderde als een zweepslag door de Bentley-lounge. „Ik ben een extraverte persoon”, sprak Van Gaal met een stem van graniet. „Ik ben een goed mens. Ik respecteer de medemens. En ik heb verstand van het edele voetbalvak.” Eén brok zelfinzicht en zelfvertrouwen. „Ik heb altijd de totale mens gecoacht.”

Ik bladerde door het boek. Zwaar glanzend papier, harde kaft, imposante kleurdiagrammen. „Een coachbijbel”, zei men bij de presentatie. De te coachen mens, de topsporter, is ingedeeld in vier temperamenten en zestien persoonlijkheidstypen. Een Action Type, noemen ze dat. Achterin kun je zelf testen waartoe je behoort. Maar ik durfde niet.

Ik sloop de foyer uit, voorbij de portiers met hun gouden tressen, de schoudertas met de Van Gaal-citaten hing als een hobbezak om me heen.

Er woei een frisse wind van zee. Ik dook – ik wil het niet mooier voorstellen dan het is – de eerste de beste snackbar in en bestelde met een gek breukje in mijn stem een kroket. In het vensterglas van de vitrine met gepaneerde vleeswaar zag ik een loser.

Ik was heel bang dat Van Gaal me zou zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden