Totaal verbod op runderlapjes

In Indiase staat Maharashtra mogen ook niet-hindoes nu geen 'heilige' koe meer eten

"Ik moet vandaag nog een heel rund verkopen", zegt biefstukverkoper Nehad Qureshi (22) op de Crawford-markt in Mumbai. Lukt het hem niet, dan hangt hem een gevangenisstraf van vijf jaar boven het hoofd of een boete van 10.000 roepie (145 euro), een flink bedrag in India. Het is de laatste dag dat Qureshi legaal van zijn vlees af kan komen.

Dat zal nog niet meevallen, want uit een rund komt tot wel 200 kilo vlees. Met een groot mes hakt Nehad rood en wit vlees in kleine blokjes. Om hem heen hangen grijze en roze koeientongen aan vleeshaken. Het luide kraaiengekras maakt het moeilijk hem te verstaan. Bovenin de vleeshal zijn zeiltjes opgehangen om te voorkomen dat de kraaien op het vlees poepen.

Sinds deze week is het in de deelstaat Maharashtra, waarvan Mumbai de hoofdstad is, verboden om rundvlees te verkopen of zelfs te bezitten. De Wet op instandhouding van dieren werd door het parlement van de deelstaat ondertekend in 1995, maar pas nu zette de Indiase president Pranab Mukherjee er zijn handtekening onder. Met de nieuwe wetgeving gaat Maharashtra verder dan andere deelstaten in India, waar het slachten van koeien of stieren soms verboden is, maar het bezit van vlees in de meeste gevallen niet.

Het verbod heeft een religieuze achtergrond. Koeien zijn volgens het hindoegeloof heilig. Daarom willen veel hindoes, die zo'n 80 procent van de Indiase bevolking uitmaken, hun vlees niet eten.

Tijdens zijn verkiezingscampagne vorig jaar liet premier Modi, leider van de orthodoxe hindoe-partij BJP, verschillende keren vallen dat hij het slachten van koeien integraal wilde verbieden. De Wet op instandhouding van dieren werd in Maharashta getekend toen er in de jaren negentig een hindoe-nationalistische coalitie van onder andere Modi's BJP aan de macht was. Nu dezelfde coalitie twintig jaar later opnieuw regeert, wordt de wet tegen het slachten van koeien daadwerkelijk van kracht.

Het verbieden van rundvlees wordt door sommigen gezien als een maatregel die minderheden benadeelt ten faveure van hindoes. De ongeveer 330 vleesverkopers op de Crawford-markt zijn voor het grootste deel leden van de Qureshi-kaste van moslims, en zij moeten vrezen voor hun business. "We gaan naar het Hooggerechtshof. Kijk, het staat al in de krant!", zegt Mohamed Asif Qureshi (31) en houdt de Times of India omhoog. "We willen rechtvaardigheid!", zegt zijn broer Zuheb Qureshi strijdvaardig.

Er staan zeker heel wat banen op de tocht door het verbod. Volgens het artikel in de Times of India zijn er zo'n 15 miljoen mensen in Maharashtra afhankelijk van de rundvleesindustrie. En niet alleen vleesverkopers hebben last van de wet. Restaurants en 5-sterrenhotels zullen gerechten als biefstuk en hamburgers van hun menu moeten halen, en vrezen een daling in hun omzet.

Het verbod op rundvlees in Maharashtra was dagenlang het gesprek van de dag, zowel onder liberalen als bij principiële vegetariërs. Sommige mensen maakten zich druk over de gevolgen voor armen - ook arme hindoes. Rundvlees geldt als goedkope proteïnebron voor 'de arme man'. Een kilo rundvlees kost zo'n 200 roepie op de Crawford-markt, veel minder dan kip of schaap.

Maar premier van Maharashtra Devendra Fadnavis kon zijn enthousiasme nauwelijks de baas en twitterde: "Onze droom van een verbod op koeienslachten is nu realiteit."

Een tegenstander van het verbod schreef: "Gefeliciteerd! Het is in dit land nu veiliger om een koe te zijn dan een vrouw."

Waar moeten alle koeien heen die geen melk meer geven en runderen die niet geslacht mogen worden? De Bombay Panjrapole, een soort bejaardentehuis voor koeien waar er al honderden van hun oude dag genieten, zal binnenkort uitpuilen.

Vol koeienrusthuis

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden