Commentaar

Tot op het bot verdeeld Amerika moet op zoek naar consensus - anders valt het uit elkaar

Beeld EPA

De vraag is of de Republikeinen hadden moeten doorzetten. Als bijna 2500 hoogleraren recht ervoor pleiten een rechter niet te benoemen in het belangrijkste juridische orgaan van het land, had dat misschien tot heroverweging moeten leiden. 

En ook, al was dat al minder te verwachten, als de voltallige Democratische Senaatsfractie (op één lid na) zich vierkant tegenstander betoont. Of als zo’n groot deel van de Amerikaanse bevolking tegen is, mede vanwege de beschuldiging dat de beoogde rechter seksuele grenzen heeft overschreden – wat hij tegensprak met een felheid die ook bij de neutrale toeschouwer de vraag opwierp of hij wel voor zijn ambt geschikt was.

De benoeming van Brett Kavanaugh illustreert op pijnlijke wijze de polarisatie in de VS. Niemand lijkt nog langer neutraal te blijven. Als zangeres Taylor Swift verklaart dat haar voorkeur uitgaat naar Democratische kandidaten en ze mensen oproept zich goed te informeren voordat ze gaan stemmen, valt het halve land over haar heen. Waarna de andere helft over president Trump heenvalt als die grapt dat hij haar muziek nu een kwart minder leuk vindt.

Loopgravenoorlog

Voor Trump is Kavanaugh’s benoeming een grote overwinning. Met deze rechter slaat de balans in het hooggerechtshof door naar de conservatieve kant. Dat betekent dat op het terrein van wapenbezit, het recht op abortus en het klimaatbeleid juridische afwegingen net anders kunnen uitpakken. Lang nadat Trump is vertrokken als president kan dat impact hebben op de Amerikaanse maatschappij. En pikant genoeg: ook bij stappen tegen Trump zelf – wiens banden met Rusland onder het vergrootglas liggen – kan het hooggerechtshof een rol spelen, en Kavanaugh pleitte eerder voor vrijwaring van een president voor vervolging.

Belangrijker is dat iedere poging bruggen te slaan in de VS lijkt te zijn verdwenen. Ieder besluit van importantie vergroot juist de kloof. Komende maand zijn er Congresverkiezingen waarna het Huis van Afgevaardigden weer in handen van Democraten zou kunnen komen en de loopgravenoorlog in Washington verder verdiept. In Washington is zowel de politiek als de ambtenarij als de juridische macht tot op het bot verdeeld.

Uiteraard zijn er meer spelers in de VS. Staten – en zelfs steden – kunnen proberen meer hun eigen beleid te bepalen, mits ze niet worden teruggefloten door de hoogste rechters. De burgermaatschappij is krachtig en kan veel gaande houden. Maar voor inrichting van de maatschappij als geheel is enige consensus nodig: over belastingheffing, regulering van de markt, onderhoud van de publieke ruimte, bepaalde sociale waarden, enzovoorts. Zonder die consensus valt een land uit elkaar.

In het Commentaar leest u de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook:

De Senaat benoemt Brett Kavanaugh tot opperrechter

Brett Kavanaugh is zaterdagavond het negende lid geworden van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Na weken van verhitte politieke strijd tussen Republikeinen en Democraten stemde de Senaat voor de keuze van president Donald Trump. Een paar uur daarna werd hij in een korte, besloten ceremonie officieel beëdigd. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden