Openbaar vervoer

Tot en met maandag geen treinen tussen Eindhoven en Den Bosch

Medewerkers van ProRail bij een spoorwegovergang in het Brabantse Esch. Dassen hebben een gangenstelsel onder het spoor gegraven waardoor de rails dreigen te verzakken. Beeld ANP
Medewerkers van ProRail bij een spoorwegovergang in het Brabantse Esch. Dassen hebben een gangenstelsel onder het spoor gegraven waardoor de rails dreigen te verzakken.Beeld ANP

Tot en met maandag rijden er geen treinen tussen Eindhoven en Den Bosch vanwege een dassenburcht in de buurt van het spoor. De NS zet bussen in en mensen kunnen met de trein via Tilburg reizen.

ANP

Spoorbeheerder ProRail meldt dat dassen het spoor hebben ondergraven bij het plaatsje Esch. “Daardoor kan het spoor verzakken en is de veiligheid van treinverkeer niet langer te garanderen. Zeer ingrijpend voor reizigers en vervoerders, maar het kan niet anders. We doen er alles aan om zo snel mogelijk weer te kunnen rijden”, zegt de organisatie.

Volgens ProRail is eerst herstel van de spoorbaan en ondergrond nodig. Wanneer dat kan is nog onduidelijk. “De dassen zijn beschermde dieren en daarom is er eerst toestemming nodig van bevoegd gezag. De dassenburchten waren bij ons al langer bekend en er was een vereiste procedure gestart voor herstel. De laatste dagen bleek uit inspectie dat de dassen opeens veel actiever waren gaan graven, met directe gevolgen voor de veiligheid van het spoor.”

Hoe verhuis je een das?

Het is de tweede keer in een week dat treinverkeer wordt stilgelegd vanwege dassen die een spoorbaan ondergraven. Eerder gebeurde dat in Friesland, bij het plaatsje Molkwerum. ProRail werkt daar aan een vergunning om de dassen uit de buurt van het spoor en in een nieuw aangelegde kunstburcht te krijgen.

Tegelijk buigen ecologen en de spoorwegbeheerder zich over de vraag: hoe verhuis je een das, een beschermd dier, en een beetje snel ook?

In Molkwerum zullen ecologen een kunstmatige dassenburcht plaatsen, bij een nabij gelegen terp. Onder enige tijdsdruk moet de das dan uit de oude burcht naar de nieuwe worden gelokt. Als daar weken tijd voor is, trekt de das uiteindelijk wel zelf zijn nieuwe onderkomen in. Maar in dit geval zullen de ecologen een beetje moeten helpen. Zij plaatsen gaas bij de oude burcht om te zorgen dat de das daar nog wel uit kan, maar niet opnieuw erin.

Bij enkele spoortrajecten in het land zijn soortgelijke plannen gemaakt om een dassenburcht te verplaatsen of, wanneer deze leeg is, af te sluiten. Er leven zo’n 6000 dassen in Nederland, meldt Natuurmonumenten.

Lees ook:

Dassen leggen het spoor plat in Friesland. Nu moeten ze verhuizen
Een week lang ligt een stuk spoor in Friesland plat wegens een dassenburcht. De dieren groeven er holen die voor gevaarlijke situaties zorgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden