Tot deken (eerste onder de r.-k. pastoors) van ...

Tot deken (eerste onder de r.-k. pastoors) van Den Haag is benoemd L. A. M. Banning, tot dusver pastoor-deken van Leiden. Hij wordt de opvolger van J. Kwaaitaal, die deze functie twaalf jaar heeft vervuld. In de benoemingsbrief meldt de Rotterdamse bisschop Bar nog dat het zeer moeilijk was voor deze taak een geschikt iemand te vinden.

Dr. E. F. M. Wouters is aan de Rijks universiteit Limburg benoemd tot hoogleraar pulmonologie (leer van de longziekten). De longarts Wou ters, 38, deed een deel van zijn spe cialismeopleiding in het Acade misch ziekenhuis Maastricht, waar hij al werkt sinds 1984.

F. M. J. Luns is benoemd tot directeur Capital Management bij Theodoor Gillissen Bankiers en daarmee verantwoordelijk voor fund management en de afdeling beheer vermogende relaties. Luns is een neef van de bekende oud-minister.

Dr. J. Troost is per 1 juni bij de Rijksuniversiteit Limburg benoemd tot hoogleraar neurologie. Troost, 55, is nu neuroloog en opleider in het Medisch Spectrum Twente in Enschede.

Dr. S. J. van Strien, 35, is aan de Universiteit van Amsterdam be noemd tot hoogleraar in de meet kunde. Sinds 1982 werkt bij bij de Technische Universiteit Delft.

Dr. T. H. Koornwinder, 59, is aan de Universiteit van Amsterdam be noemt tot hoogleraar analyse. Hij is sinds 1968 verbonden aan de UvA.

De Ierse president, Mary Robinson, de Franse wijsgeer en essayist Edgar Morin en de Zwitserse zakenman Pierre Meyrat, directeur van een telecommunicatiebedrijf, zijn onderscheiden met de Europese Mediaprijs. De prijs wordt jaarlijks toegekend door een stichting waarin de Duitse, Ierse, Griekse en Benelux-secties van de Vereniging van Europese Journalisten samenwerken. Mr. Pieter van Vollenhoven zal de prijs op 15 april uitreiken.

Prof. dr. Vera L. Zolberg is voor het academisch jaar 1992/1993 benoemd tot bijzonder hoogleraar kunstsociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij zal de leerstoel bezetten die in 1988 door de Boekmanstichting is opgericht. Zolberg is momenteel verbonden aan de New School for Social Research in New York.

In het najaar en volgend voorjaar zal zij gastcolleges verzorgen over museumbeleid in de Verenigde Staten.

Drs. H. B. Boudri is benoemd tot directeur van de Bestuursacademie Zuid-Nederland, die binnenkort ontstaat uit een fusie van de bestuursacademies van de drie zuidelijke provincies. Boudri, 40, is nu directeur van de Brabantse bestuursacademie, waar hij M. Boudens opvolgt.

Drs. A. Th. H. van den Hout wordt per 1 juni directeur van het Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling (Cito) in Arnhem. Van den Hout, 49, is sinds 1988 adjunctsecretaris van de Universiteit van Amsterdam. Hij volgt bij het Cito dr. F. P. Carpaij op, die in juni vorig jaar overleed.

Overleden

Hans Kresse, de striptekenaar die onder meer Erik de Noorman schiep, is donderdag in zijn woonplaats Doorwerth op 70-jarige leeftijd overleden. Naast de als zijn magnum opus beschouwde Eric de Noorman creeerde Kresse nog een groot aantal andere stripfiguren, waarvan Vidocq en Robby als de bekendste te boek staan. Ook was Kresse de man achter de Indianenreeks.

Kresse begon zijn tekencarriere op 17-jarige leeftijd, toen hij in het padvindersblad De Verkenner debuteerde met het verhaal Tarzan van de Apen. Naast zijn stripverhalen verzorgde Kresse bovendien duizenden illustraties in onder meer de Arendsoog-boeken en bladen als Panorama, Margriet, Donald Duck en Pep.

In 1976 kreeg hij voor zijn gehele oeuvre de Stripschapprijs.en een jaar later werd hij in Frankrijk onder scheiden met de Prix Alfred.

In 1990 werd de stichting De Kres sekring opgericht, die zich ten doel stelt het werk van Kresse voor het nageslacht te bewaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden