Opinie

Tot 5 uur op school

Fé Toussaint (\N)

Nu de Nederlandse onderwijswereld bekomen is van de duizendveertig-schrik, komt iedere school met een eigen oplossing voor het urentekort.

In de afgelopen twee schooljaren zijn al vele noodmaatregelen getroffen, maar 2009-2010 heeft werkelijk grootse plannen. Sommige leerlingen zullen zich na deze vakantie voortaan om 7:00 's ochtends moeten melden voor het eerste uur, anderen verliezen een half uur pauze om zo per week wat extra leerminuutjes bij elkaar te sprokkelen.

Weer een verrassende variatie is het idee om de toekomst van morgen vanaf september tot tien over vijf op school te laten zitten. Dit laatste, door onze directie gekozen plan, leidt op mijn school tot verongelijkte kreten van zowel leerlingen als docenten.

Feit is dat zowel richtlijnen van de overheid als van mentoren de gemiddelde leerling voorschrijven om per dag, buiten de lestijden om, twee uur zelfstandig met de neus in de boeken te besteden. Waar moeten we die tijd daarvoor vandaan halen, als we dagen hebben waarop we negen uur lang op school zitten en ons sociaal leven niet op een al te laag pitje willen zetten?

Ook heeft de leerplichtwet vanaf vijf uur niets meer te zeggen over ons, en dus verkondigt menig overmoedig puber in een poging tot rebellie dat hij/zij volgend jaar écht om stipt vijf uur de klas uit zal stormen. Daarbij: mijn school (e.a.) heeft een aantal jaren geleden ons vertrouwde 50-minutenrooster ingeruild voor een hels klinkend 70-minutentijdperk. Dat was toch juist om werkdagverlenging te voorkomen? Hoe zit het nou?

Dat soort geluiden hoor je nu op school. Ik maak ze gretig mee, ik vind het namelijk onzin om plots een uur extra inspanning van leraren en leerlingen te vragen zonder enig overleg vooraf. Ik zie ons al zitten, dat "zevende uur" op een zomerse septembermiddag: Tong op de knieën, zweet op het voorhoofd, verstand op nul en blik op oneindig. De leraar tuurt ogentollend voor zich uit, half ijlend en half les gevend over zowel letterlijke als figuurlijke kalfjes. Ook in de winter kan het niet veel beter zijn: Volgens mij stort zelfs de meest optimistische fantast op een gegeven moment in als hij of zij zowel bij de aantocht naar als de terugkeer van school de nacht door moet.

Dwars door deze constante klaagruis heen stromen echter niet te beantwoorden vragen bij ons slachtoffers van het harde regime: Heeft dit verzet nog wel zin, nu het verdronken kalf al twee volle jaren op de bodem van de put ligt? Moeten we ons moedeloos overgeven aan een nieuwe regel die ons als kattengejank in de oren klinkt? Zal het schooljaar van 2009-2010 het begin zijn van een lange reeks met maatregelen die onderwijs tot een complete levensbesteding maken voor VO-ers?

Ik vrees dat het op dit moment in ieder geval 1-0 voor de overheid staat in de 1040-kwestie. Maar wie weet: Wellicht ontdekken we binnenkort dat Van Bijsterveldt's maatregelen ook in ons belang zijn en dat al onze inspanningen (zélfs die tijdens het 7e uur) ons naar een kwalitatief betere toekomst helpen.

Laten we daar dan maar op hopen.

Fé Toussaint (15) zit in 4vwo van het Pantarijn in Wageningen. Lees hier de rest van haar columns.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden