Tot 30 jaar cel voor vergismoord Amsterdam

Rechtbanktekening van de verdachten (vlnr) Djurgen W., Cedric R., Wendell R., Giovanni D., Benito L. en Tony D.. tijdens de zitting in maart. Beeld ANP
Rechtbanktekening van de verdachten (vlnr) Djurgen W., Cedric R., Wendell R., Giovanni D., Benito L. en Tony D.. tijdens de zitting in maart.Beeld ANP

De rechtbank in Amsterdam heeft voor de 'vergismoord' op dj Djordy Latumahina gevangenisstraffen tot dertig jaar opgelegd. Latumahina (31) werd op 8 oktober 2016 in de parkeergarage bij zijn woning in Amsterdam-West doodgeschoten.

Redactie

De daders hadden een ander doelwit op het oog, dat in hetzelfde appartementencomplex woonde en in een soortgelijke auto reed.

Tony D. werd door de rechtbank vrijgesproken van de belangrijkste verdenkingen (moord en poging tot moord). Het OM had dertig jaar cel geëist omdat hij een van de twee schutters zou zijn geweest. Maar ruim een week na het proces in maart stelde de rechtbank D. op vrije voeten omdat zij toen al concludeerde dat er niet genoeg bewijs tegen D. is. Hij kreeg vier maanden voor onder meer verboden wapenbezit.

De rechtbank legde de hoogste straf, conform de eis van het OM, op aan een van de schutters, de 42-jarige Djurgen W. De organisator van de moordaanslag, Cedric R. (40) kreeg 26 jaar, na een eis van dertig jaar. Zijn broer Wendell (46) kreeg vijftien jaar opgelegd.

Ulrich B., een van de bestuurders van de vluchtauto, is veroordeeld tot achttien jaar (eis: 25 jaar). De helers van de bij de moord gebruikte gestolen auto's kregen straffen tot 48 weken, waarvan de helft voorwaardelijk.

Vrouw en kind

Latumahina werd met acht kogels gedood. Zijn vriendin, naast hem in de auto, werd zes keer geraakt en liep zeer ernstige verwondingen op. Het tweejarige kind op de achterbank werd niet geraakt. 'Gelukkig', aldus de rechtbank, 'maar het heeft wel moet meemaken wat er met haar ouders is gebeurd.' De rechtbank noemde de aanslag ,'nietsontziend, onverschillig en bruut'.

Het vergissingselement maakt de zaak extra tragisch, aldus de rechter. "Een jong, gelukkig gezin is stukgemaakt." De vriendin en dochter van Latumahina is een schadevergoeding van ruim 350.000 euro toegekend, voor onder meer de kosten van hun toekomstig levensonderhoud.

Het OM is tevreden met de hoogst opgelegde straf en bestudeert de vonnissen waarin lager is opgelegd dan geëist. Eerder kondigde het OM al aan dat het in beroep zal gaan tegen de vrijspraak van Tony D.

Lees ook:

Hoe het woord 'Mocro' zijn onschuld verloor

Nog niet zo lang geleden stond 'Mocro' voor stedelijk en hip, nu gaat het in de media bijna dagelijks over de 'Mocro-maffia'. 'We moeten het woord terugclaimen.'

De afgelopen jaren werden meer vergismoorden gepleegd. Een kroongetuige die 'gewetensnood kreeg moet zorgen voor een doorbraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden