Tot 26 februari is de Fifa nog van Blatter

Blatter vlak voor de persconferentie, als hij bankbiljetten over zich heen krijgt. Beeld REUTERS
Blatter vlak voor de persconferentie, als hij bankbiljetten over zich heen krijgt.Beeld REUTERS

Niet begin december, maar eind februari neemt de voetbalwereld dan eindelijk afscheid van Fifa-president Sepp Blatter. De Zwitser stelt zich definitief niet kandidaat voor de voorzittersverkiezing die vandaag werd vastgesteld op 26 februari, vertelde de Zwitser op een persconferentie na een speciale Fifa-top in Zürich. "Ik wil me gaan richten op het maken van radio."

De leden van het uitvoerend comité van de Fifa vergaderden voor het eerst sinds de FBI-wervelwind op 27 mei de voetbalorganisatie opschudde. Toen werden veertien bestuurders aangeklaagd en zeven gearresteerd. Een van hen, voormalig vicevoorzitter van de Fifa, Jeffrey Webb, is inmiddels uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Na afloop van de vergadering verklaarde Blatter dat hij op 26 februari geen Fifa-president meer is. "Ik wil journalist worden, bij de radio", vertelde hij na vragen van journalisten. "Dat is de meest populaire manier om informatie te delen. Het is altijd beter om te praten, dan om te schrijven."

Blessuretijd
Vaststaat wel dat Blatter ruim negen maanden blessuretijd krijgt, nadat hij op 2 juni bekend maakte af te treden. "Ik wil de institutie Fifa beschermen", zei hij vandaag op een persconferentie. "Daarom stelde ik mijn plek beschikbaar. Ik schopte de bal uit, om zo dingen die in gang waren gezet te stoppen. Maar ik ben nog steeds de verkozen president."

Oorspronkelijk was er sprake van dat de verkiezing nog dit jaar plaats zou vinden. Voor veel landen was 16 december een ideale datum. Ook de Europese voetbalbond Uefa was voor een verkiezing eind dit jaar.

Echter, de Jordaanse prins Ali bin Al Hussein, die in juni de verkiezing van Blatter verloor, schreef in een brief aan persbureau AP dat een verkiezing voor het eind van het jaar oneerlijk was. "Een optie voor december is oneerlijk. Kandidaten moeten een goede overweging kunnen maken, in plaats van deel te nemen aan een gehaaste campagne." Mogelijk heeft dit advies van prins Ali een rol gespeeld.

Sepp Blatter, hier in februari. Beeld ap
Sepp Blatter, hier in februari.Beeld ap

De prins zelf eiste vandaag aan de andere kant ook dat Blatter zo snel mogelijk moest opstappen. Anders kan hij zelf de verkiezingen regelen, iets wat verandering in de weg staat, aldus de Jordanees. "Als de verkiezingen voor maart 2016 worden gehouden, kunnen de betekenisvolle veranderingen die nodig zijn niet plaatsvinden."

Volgens prins Ali is een onafhankelijk iemand nodig om de verkiezingen binnen de Fifa te leiden. Hij schaarde zich met die woorden in een rijtje sponsoren als Coca Cola, die al eerder riepen dat alleen iemand die 'van buiten' komt een 'robuust hervormingsproces' op kan starten.

De kandidaat die naar voren wordt geschoven voor die post is voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan. De 77-jarige Ghanees, die bekend staat als een pragmatisch bestuurder, zou open staan voor een voorstel.

De verkiezingsrace
Nu het startschot voor de nieuwe verkiezingen is gegeven, zijn de wedkantoren geopend. Kandidaten hebben tot 26 oktober de tijd een plan de campagne te maken en zich verkiesbaar te stellen. Een grote kanshebber is de Fransman Michael Platini, die nu nog hoofd is van de Europese voetbalbond UEFA. Platini zou al de steun hebben van vier van de zes confederaties, meldde een bron binnen de Europese voetbalbond.

Gisteravond zou Platini in nachtelijk conclaaf zijn geweest met de sjeik van Koeweit Ahmad al-Sabah, die wordt gezien als de invloedrijkste man in Azië. Zijn steun is cruciaal om enige kans te maken in een verkiezing. Platini zelf heeft zich nog niet officieel gemeld als kandidaat.

Blatter krijgt geld over zich heen
Vlak voor de persconferentie van Blatter werd zijn voorbereiding verstoord door comedian Simon Bordkin, die een stapeltje bankbiljetten naar de Zwitser gooide. "Voor Noord-Korea 2026", riep hij, verwijzend naar de corruptieschandalen waar de Fifa in verkeert.

Naast het bespreken van een datum voor de voorzittersverkiezing werden ook andere hervormingen binnen de Fifa besproken. "Er is een resolutie aangenomen voor een hervormingsproces", aldus Blatter. "De task force zal bestaan uit elf mensen, tien spelers en een coach. Die coach is een onpartijdig iemand."

De hervormingen gaan over het bekendmaken van salarissen, nieuwe integriteitsregels en komt er een limiet aan het aantal voorzitterstermijnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden