Tot 21 maanden geëist tegen corrupte GVB'ers

De officier van justitie heeft in de zaak tegen de drie frauderende ambtenaren van het Gemeente-vervoerbedrijf (GVB) te Amsterdam, een toeleverancier en een tussenpersoon 9 tot 21 maanden geëist. Ook wil de officier anderhalve ton terugvorderen van de verdachten. Het GVB leed ruim 3 miljoen schade door de fraudezaak.

Van onze verslaggeefster

De directeur van het vervoerbedrijf, die de rechtszaak vanaf de publieke tribune volgde, zei na afloop zich een gelukkig man te voelen. De rechtszaak tegen de voormalige leidinggevenden van het vervoerbedrijf is voor hem een begin om de diepgewortelde GVB-cultuur van 'grijpen, graaien en zakkenvullen' aan te pakken.

De verdachten hebben van 1990 tot 1997 goederen van het vervoerbedrijf ontvreemd, niet-gewerkte uren gedeclareerd en meer dan een ton aan smeergeld aangenomen van bedrijven waar het GVB zaken mee deed. Ook bestelden ze goederen bij verschillende bedrijven en stuurden de rekeningen door naar het vervoerbedrijf. Deze spullen gebruikten zij om hun huizen in te richten.

De hoofdverdachte, de 53-jarige ex-chef elektrische installaties, vertelde de rechtbank dat hij eind 1995 opstapte vanwege de wantoestanden bij het GVB. Dat de vervolging zich nu alleen richt op het middenkader, is volgens hem onterecht. De man heeft overigens twee huizen in Nederland en een vakantiehuis in Zwitserland. Volgens hem heeft hij veel geld verdiend in het casino.

De officier schonk in zijn conclusie aandacht aan deze beschuldiging. Justitie heeft, zo zei hij, geen aanwijzingen voor corruptie aan de top van het GVB.

Directeur van het vervoerbedrijf A. Testa sluit zelf niet uit dat binnen het bedrijf nog steeds mensen werken die zich medeschuldig hebben gemaakt aan de fraude. Toch is hij niet pessimistisch. ,,In 1996 is een nieuwe directie gekomen, ook hebben we een speciaal team opgericht dat zich bezighoudt met de integriteit binnen het bedrijf. Daarnaast voeren we een ander beleid ten aanzien van de afdeling inkoop. Zo denken we een werkgemeenschap die lang verkeerd met elkaar heeft geleefd te veranderen'', zegt de directeur.

Los van de strafrechtelijke procedure is het GVB een civiele procedure begonnen. Zo hoopt het vervoerbedrijf drie miljoen terug te vorderen. Inmiddels is beslag gelegd op de huizen van de hoofdverdachte. Hij ontkent nog steeds iets onrechtmatigs te hebben gedaan. Hoogstens kan hem worden verweten dat hij zijn rol als ambtenaar iets te makkelijk heeft opgevat.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden