Tot 20 jaar cel in Cantuta-zaak Militaire rechtbank Peru veroordeelt officieren

LIMA (AFP, AP, Reuter) - Een militaire rechtbank in Peru heeft negen officieren die betrokken waren bij de Cantuta-affaire, veroordeeld tot gevangenisstraffen tot twintig jaar. De negen zijn schuldig bevonden aan de moord op negen studenten en een hoogleraar van de Cantuta-universiteit in juli 1992. De slachtoffers zouden sympatisanten zijn geweest van de guerrillabeweging Lichtend Pad.

Twee majoors, die de leiding zouden hebben gehad over de moordpartij, werden het zwaarst gestraft en kregen twintig jaar gevangenisstraf. Vier onderofficieren die aan de moord hebben deelgenomen, kregen vijftien jaar. Brigadegeneraal Juan Rivero Lazo, voorheen hoofd van het inlichtingenbureau van het leger en de hoogste militair die ooit in een mensenrechtenzaak terecht heeft gestaan, kreeg vijf jaar wegens nalatigheid. Alle officieren zijn in beroep gegaan tegen de straffen.

Rivero Lazo was een van de drie legerleiders die vorig jaar door mensenrechtenorganisaties werden aangewezen als degenen die toestemming hebben gegeven om een doodseskader te vormen voor de aanslag. In de cel zitten is er voor militairen die wegens mensenrechtenschendingen zijn veroordeeld vrijwel nooit bij. Doorgaans mogen zij met hun gezin wonen op een kazerneterrein, waarbinnen zij volledige bewegingsvrijheid genieten.

De Cantuta-zaak, die achter gesloten deuren werd behandeld, veroorzaakte grote commotie en een politieke crisis in Peru, omdat via een nieuwe wet werd voorkomen dat de militairen in het openbaar voor burgerrechters zouden verschijnen. Het aannemen van de wet door het Congres was voor premier Alberto Bustamante reden zijn ontslag te nemen.

Gevreesd werd dat de zaak door de militairen in de doofpot zou worden gestopt. De echte verantwoordelijken zouden buiten schot blijven. Na de veroordeling van de officieren gaan veel Peruanen er nog steeds vanuit dat dit zo is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden