Tortilla de patatas

Mijn vader zegt vaak dat je van een omelet geen ei kunt maken. Waarmee hij wil aangeven dat gedane zaken geen keer nemen. Waar deze spreuk vandaan komt is mij, en hem, een raadsel.

Ook over de herkomst van het woord 'omelet' bestaat twijfel. Volgens één theorie is het een verbastering van het Franse oeufs mélés: gemengde eieren. Deze verklaring strookt echter niet met gerenommeerde etymologische bronnen. Volgens voedselhistoricus Alan Davidson kwam het Franse omelette (en varianten daarvan) halverwege de 16de eeuw in gebruik. In 1611 dook het woord in Engeland voor het eerst op in een woordenboek: Haumelotte: An Omelet, or Pancake of egges. De bron van het woord 'omelet' zou het Latijnse lamella zijn, wat 'kleine dunne plaat' betekent, en vormgelijkenis met het gerecht suggereert.

In Spanje noemen ze een omelet een tortilla. Een van de populairste vullingen is met aardappel: tortilla de patatas. Weten we ook meteen waarom wij onze frietjes 'patat' noemen.

Bereiding

Snijd de geschilde aardappelen in dunne schijfjes. Pel de uien en snijd ze in kleine stukjes.

Verhit ongeveer de helft van de olijfolie in een middelgrote koekepan met hoge rand. Bak de aardappelschijfjes en stukjes ui ongeveer 25 minuten boven een matig vuur, tot ze zacht zijn maar niet bruin. Voeg peper en zout toe naar smaak. Haal de schijfjes en ui uit de pan en laat even afkoelen.

Neem een vrij grote kom en klop daarin de eieren met flink wat peper en zout. Schep de aardappelschijfjes en stukjes ui er voorzichtig doorheen.

Verhit de rest van de olijfolie in de pan, doe het eiermengsel erbij en laat het geheel in ongeveer 5 minuten stollen (waak er echter voor dat de tortilla te droog wordt). Beweeg de pan hierbij voortdurend heen en weer.

Dek de tortilla af met een plat bord dat iets kleiner is dan de pan, en keer tezamen met de pan in één keer snel om. De tortilla ligt nu ondersteboven op het bord, als het goed is zonder uit elkaar te zijn gevallen. Laat voorzichtig terugglijden in de pan en bak de andere kant in ongeveer 6 minuten gaar.

Ingrediënten

500 g aardappelen (kruimig)

2 uien

5 el olijfolie

zout

versgemalen zwarte peper

4 eieren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden