Torso’s en een nieuwe tijger

Kate Winslet en Leonardo DiCaprio in ¿Revolutionary Road¿, naar het gelijknamige boek van Richard Yates. (Trouw) Beeld
Kate Winslet en Leonardo DiCaprio in ¿Revolutionary Road¿, naar het gelijknamige boek van Richard Yates. (Trouw)

Het wordt het filmjaar van de mannenlijven en van de vernieuwde koers in Rotterdam

Belinda van de Graaf

Het nieuwe filmjaar begint traditioneel in de derde week van januari met het Filmfestival van Rotterdam. De 38ste editie is de eerste onder directeur Rutger Wolfson, die het festival afgelopen jaar – na vertrek van Sandra den Hamer – interim leidde.

Wolfson drukt zijn stempel met een opgeschud programma en een nieuw logo. De kleurrijke tijger die vooruit springt en tegelijk achterom kijkt, is na jarenlange trouwe dienst vervangen door een koele kattenkop, ontdaan van kleur en beweging.

De vijftien ontdekkingen die Wolfson het afgelopen jaar voor het competitieprogramma deed, waren eind december nog niet allemaal bekend. Aangekondigd is wel een Britse film over het fenomeen parkeerplaatsseks (’Dogging: A Love Story’). Films over smokkelaars in Iran en vissers in Japan dingen eveneens mee naar de Tiger Awards.

In het oog springend jurylid in Rotterdam is Marlene Dumas, de Amsterdamse kunstenares die nu een tentoonstelling heeft in het New Yorkse Museum of Modern Art (MoMa).

Nederlandse premières zijn er ook. Cyrus Frisch – professioneel provocateur – bewerkte zijn theaterstuk ’Oogverblindend’ tot film, waarin behalve Georgina Verbaan ook Rutger Hauer optreedt. Diederik van Rooijen komt met ’Bollywood Hero’, een film die gedeeltelijk werd gebaseerd op de ervaringen in India van hoofdrolspeler Egbert-Jan Weeber. Noud Heerkens werkte met Johanna ter Steege aan ’Het Laatste Gesprek’, een film die in één take in een auto werd opgenomen en waarin we een vrouw volgen die per mobiele telefoon het laatste gesprek met haar minnaar voert.

Ook het regisseursduo Maartje Seyferth & Victor Nieuwenhuis ontfermt zich in hun ’nobudgetfilm’ ’Crepuscule’ over ’een man en een meisje’, gespeeld door Titus Muizelaar en nieuwkomer Nellie Benner.

Het Rotterdamse filmfestival moest het langverwachte speelfilmdebuut van Esther Rots naar het Filmfestival van Berlijn zien gaan. ’Kan Door Huid Heen’ staat in Berlijn in het Forum-programma voor nieuwe, avontuurlijke cinema en komt op 29 januari – op het Filmfestival van Rotterdam – al in de Nederlandse bioscoop.

Later in het jaar volgt de nieuwe film van Alex van Warmerdam, ’De Laatste Dagen van Emma Blank’, alsmede het langverwachte speelfilmdebuut van Mark de Cloe, de A.F.Th.-verfilming ’Het Leven uit een Dag’.

Nanouk Leopold heeft in opdracht van het Filmfestival van Rotterdam een film gemaakt die – samen met films van Carlos Reygadas en Guy Maddin – op de openingsavond van het festival in première gaat, niet in de bioscoopzaal, maar buiten, op de gevels van enkele Rotterdamse gebouwen.

Behalve een nieuwe tijgerkop, treffen we het komend seizoen ook opvallend veel mannelijke Hollywoodsterren. Robert De Niro, Jim Carrey, Will Smith, Sean Penn, Clint Eastwood, Tom Cruise, Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Philip Seymour Hoffman, Mickey Rourke, Joaquin Phoenix, allemaal komen ze met nieuwe films. En dan hebben we het alleen nog maar over de eerste twee maanden van het jaar.

De torsostorm in de bioscoop zal wel mede worden ingegeven door de Oscarkoorts. Op 22 januari worden de nominaties bekendgemaakt; op 22 februari worden de Oscars uitgereikt. Dan hebben we het opeens over Kate en Leo die weer bij elkaar zijn. En dan bedoelen we Kate Winslet en Leonardo DiCaprio die na ’Titanic’ samen optreden in het fiftiesdrama ’Revolutionary Road’.

En dan hebben we het over de kansen van Clint die op 78-jarige leeftijd zelfs met twee films meedoet: ’Changeling’ en ’Gran Torino’ en die in januari een ereplaatsje heeft in het Filmmuseum dat met de restauratie en re-release van Sergio Leone’s ’The Good, The Bad and The Ugly’ komt. En Brad? Brad Pitt wordt geboren als opa en sterft als baby in David Finchers opvallend rustieke ’omgekeerde wereld-vertelling’ ’The Curious Case of Benjamin Button’. Voor andere curieuze zaken zie dan weer het Filmfestival van Rotterdam.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden