Topvrouw tussen Argentijnse macho's

Een kwart van de managers in Argentinië is vrouw en daarmee scoort het Zuid-Amerikaanse land het beste van de regio. Bovendien werd onlangs Isela Constantini benoemd tot baas van de nationale luchtvaartmaatschappij. Toch blijkt de machocultuur voor veel jonge vrouwen nog een obstakel om carrière te maken. Twee ambitieuze vrouwen doen hun verhaal.

Laura Belli, 35 jaar oud, Wetenschappelijk onderzoeker en medisch ethica

"Constantini is een rolmodel en dat is belangrijk, maar om nou te zeggen dat het allemaal zo goed geregeld is voor vrouwen: nou nee. Macho's genoeg in Argentinië en die cultuur belemmert vrouwen al op jonge leeftijd om te denken in kansen.

Ik herinner me mijn professor op de universiteit nog die me tijdens een examinering vroeg hoe oud ik was, '21' antwoordde ik. Waarop hij zei 'dan ben je nog te jong om serieus examen te komen doen meisje', mijn mond viel open want de overgrote meerderheid van mijn klasgenoten waren ook meiden. Maar de aandacht ging toch vooral uit naar de jongens.

Ik zie het ook in mijn werk als ethica in het ziekenhuis: de meerderheid van de artsen is tegenwoordig vrouw maar wie zitten er in het bestuur? Precies, alleen maar mannen. Constantini en de andere vrouwelijke CEO's werken bij internationale bedrijven, daar zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden zoals kinderopvang heel goed geregeld. Dat helpt om voltijds aan de slag te blijven als jonge vrouw met kinderen.

Gek genoeg zijn het juist de goed opgeleide, goedverdienende stellen die traditionele rolpatronen aannemen. De man werkt en de vrouw zorgt voor de kinderen.

Juist in de lagere klassen zie je meer gelijkheid, uit noodzaak werken die vrouwen full-time."

Florencia Desimone, 34 jaar oud Marketing-analist bij farmaceutisch bedrijf

"Of ik wel eens een opmerking naar mijn hoofd krijg? Natuurlijk. Dat gaat altijd subtiel, zo van 'goh wat zie je er leuk uit vandaag met die jurk' of mijn favoriet: 'ben je afgevallen?' Je leert ermee omgaan en ik kan me er niet heel erg aan storen. Het is aan het veranderen, ik zie mannen van mijn generatie dat minder doen. Ik begon onderop bij dit bedrijf en vervulde twee parttime-functies. Ik heb me echt moeten bewijzen en ik doe dat nog steeds. Ik stuur mijn chef elk jaar een overzicht met de dingen die ik het afgelopen jaar heb bereikt voor het bedrijf en waar het wat mij betreft beter kan. Dat is assertief maar ik merk ook dat managers dat juist waarderen.

Mijn chef is een man en hij is relaxed en staat open voor verandering, steunt nieuwe ideeën en geeft me goede feedback. Maar als je me vraagt of ik op zijn stoel wil zitten? Denk het niet.

Het succes van de Argentijnse topvrouwen en managers ligt volgens mij opgesloten in een aantal unieke kwaliteiten: we zijn informeel, kunnen gezien de wispelturige economische geschiedenis goed omgaan met snel veranderende omstandigheden. De uitdaging is wat mij betreft de beloning, vrouwen krijgen in Argentinië minder snel een loonsverhoging dan mannen en verdienen gemiddeld nog eens 20 procent minder in dezelfde functie. We zijn verder dan 20 jaar geleden maar we zijn er, ondanks Constantini, nog lang niet."

Peter Scheffer

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden