Topvrouw SVB ontslagen, opvolgster komt van UWV

De voorzitter van de raad van bestuur van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), Nicoly Vermeulen, is ontslagen. Daartoe heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma van sociale zaken besloten, na overleg met de topvrouw. Ze wordt voorlopig opgevolgd door een lid van de raad van bestuur van uitkeringsorganisatie UWV, José Lazeroms.

De SVB kampte de afgelopen jaren met 'zwaarwegende problemen', zoals Klijnsma het noemt. Zo waren er grote moeilijkheden rond de invoering van een nieuw betalingssysteem voor het persoonsgebonden budget (pgb). Vermeulen maakte daar excuses voor.

Eerder ging het enorm mis met een ICT-project. Vermeulen trok in 2014 de stekker uit dit miljoenenverslindende automatiseringsproject. De ex-general manager van ING werkte zes jaar bij de SVB, die onder meer de betalingen verzorgt voor de kinderbijslag, AOW en nabestaandenwet. Sinds 2012 als voorzitter. Ze mag nog twee jaar op Sociale Zaken werken als ze niet eerder een nieuwe baan vindt.

De keuze voor de vervanger is opvallend, aangezien het UWV ook met problemen kampt. Volgens een zegsman van de staatssecretaris is er gezocht naar iemand die het goed kan, en zo zijn ze bij Lazeroms uitgekomen. Het zou niets van doen hebben met een fusie tussen UWV en SVB waar het kabinet onderzoek naar wil laten doen.

Eerder is een zogenoemde strategische toekomstoriëntatie van de SVB aangekondigd, benadrukt de zegsman. Daarbij moet worden gekeken naar het niveau van dienstverlening en klantvriendelijkheid. Klijnsma: "De SVB dient toegerust te worden op huidige en toekomstige uitdagingen. Een nieuwe fase vraagt om nieuw leiderschap."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden