Topvijf Peter van der Lint

1.Philip Glass Metamorphosis Lavina Meijer

2.Anton Bruckner Negende symfonie Berliner Philharmoniker/Rattle

3.Richard Strauss Vier letzte Lieder Anne Schwanewilms

4. Franz Liszt

Via Crucis

Reinbert de Leeuw

5. Georg Friedrich Händel

Suites for Keyboard

Daria van den Bercken

Eigenlijk is elke nieuw project van Lavinia Meijer een belevenis. Maar het schijfje dat ze dit jaar uitbracht - op dat prachtige Channel Classics-label - is een daverend schot in de roos. De hallucinerende muziek van Philip Glass leent zich uitstekend voor harp-solo, zoals de componist ook zelf moest toegeven toen de harpiste hem een van haar zelfgemaakte bewerkingen voorspeelde. Het was deze cd die dit jaar het meest bij mij in de speler belandde.

Nog zo'n uiting van volledige overgave aan een compositie is Reinbert de Leeuws interpretatie van de solopiano-versie van Liszts 'Via Crucis'. De Leeuw heeft zich zo ongeveer een heel productief leven met Liszts late muziek beziggehouden met als voorlopig eindresultaat deze fantastisch geconcentreerde samenballing van de kale noten die Liszt bij de kruisweg van Christus neerpende.

En wat te denken van het allerlaatste koraal dat Bruckner componeerde? Hij bedacht het als component voor het laatste deel van zijn Negende symfonie, die hij uiteindelijk niet meer voltooide. Het magnifieke koraal klinkt nu toch dankzij de jarenlange inzet van vele musicologen die het deel speelklaar maakten. Sir Simon Rattle en de Berliner Philharmoniker verdedigen deze 'nieuwe' Negende met grote overtuiging en zetten er daarmee een soort van officieel stempel op.

En dan was 2012 ook het jaar van de doorbraak van pianiste Daria van den Bercken. Via slimme filmpjes op YouTube en met behulp van crowdfunding kreeg zij het voor elkaar dat ze bij Sony in Hannover een cd met de klaviermuziek van Händel mocht opnemen. En wat een feest is dat!

Strauss-sopraan Anne Schwanewilms legde eindelijk haar superieure interpretatie van de 'Vier letzte Lieder' vast. De velen die daar amechtig op hebben gewacht, kunnen nu ademloos en met open mond naar deze onaards mooie uitvoering luisteren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden