Topstukken van Van Slobbe

Het Centraal Museum in Utrecht heeft met steun van de Mondriaan Stichting een aantal kernstukken aangekocht van modeontwerper Alexander van Slobbe. Ook het bijbehorende archief van het hele ontwerpproces met schetsen, foto’s, stofstalen, patronen en films maakt deel uit van de aankoop. Hierdoor beschikt het museum nu over een representatief overzicht van het oeuvre en de werkwijze van deze modeontwerper. Van Slobbe werkt vaak samen met andere kunstenaars en ontwerpers, onder wie Claudy Jongstra, Marc Mulders, Jan Jansen, Peter Jeroense en Harmen Liemburg. De producten die voortgekomen zijn uit de samenwerking met onder meer viltontwerpster Claudy Jongstra, de aardewerkfabriek Koninklijke Tichelaar Makkum en (sport)kledingfabrikant Puma zijn ook te zien op de aan Alexander van Slobbe gewijde expositie ’Stof tot nadenken’ in het Centraal Museum.

Alexander van Slobbe is één van de pioniers die Nederland internationaal op de kaart hebben gezet als modeland. Hij studeerde cum laude af aan de kunstacademie in Arnhem. Zijn ontwerpen zijn vanaf de late jaren tachtig over de hele wereld verspreid. In 1988 richtte hij het vrouwenlabel orson + bodil op, in 1993 volgde het mannenlabel SO. In 2003 won hij de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs.

Het Centraal Museum beschikt over een grote collectie mode en kostuums. De nieuw aangekochte kledingstukken sluiten aan op de verzameling van vroege ontwerpen van Van Slobbe. Hiermee ontstaat volgens het museum een doorlopende verzamellijn die tevens inhaakt op de actuele ontwikkelingen in de mode. Door de samenwerking van de modeontwerper met andere kunstenaars zijn de nieuwe aanwinsten ook een mooie aanvulling op de collectie toegepaste en hedendaagse kunst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden