Topsportarts hekelt beleid NOC-NSF

De aandacht voor medische begeleiding loopt niet in de pas met de ambities. Topsportarts Vergouwen daagt NOC-NSF, wederom, uit.

Rob Velthuis

„Er bestaat geen topsport zonder goede gezondheid”, is de stelling van topsportarts Peter Vergouwen. Toch trof hij in de veelgeprezen studie Topsportklimaat 1998-2008 van Maarten van Bottenburg, de sportmedische begeleiding niet aan bij de tien succesbepalende topsportpijlers.

Dat noemt Vergouwen „onvoorstelbaar maar waar”. Hij kwam in het lijvige boekwerk slechts vier sportmedische citaten tegen. „In één ervan werd geconcludeerd dat blessures in 33 procent van de gevallen de reden is om te stoppen met topsport. Hoe kan het dan dat sportmedische begeleiding niet bij de tien succesbepalende factoren staat?”

Uit eigen observaties tijdens grote sportevenementen meent hij te mogen stellen dat „50 tot 70 procent van de medailles mede tot stand komt dankzij medisch handelen. En dan laat ik het nog liever omgekeerd zien: zonder medisch handelen zijn er 50 tot 70 procent minder medailles.”

Vergouwen strijdt al drie decennia lang voor erkenning van zijn vak, en begeleidt al even lang sporters van Nederlands topniveau tot internationale wereldsterren. Gisteren koos hij weer eens de aanval, toen zijn sportmedische afdeling in Ede de eerste in Nederland werd met het certificaat ‘Topsport Medisch Samenwerkingsverband’ (TMS).

Dat gebeurde, zo verwijt hij de Nederlandse sport, dankzij steun van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, alle medische afdelingen daar en een sponsor van sportdranken. Steun van VWS en NOC-NSF is tot dusverre uitgebleven. „Daar hebben ze hoge doelstellingen, maar geringe financiële steun”, aldus Vergouwen. „Medailles winnen kost geld. TMS worden en zijn kost ook geld.”

Vergouwen voelde zich geprikkeld, mogelijk zelfs beledigd, door een lezing van Maurits Hendriks eind vorig jaar. Daarin wenste de technisch directeur van NOC-NSF topsportmedische centra van wereldniveau, maar stelde dat het met de huidige begeleiding slecht gesteld is. Terwijl Vergouwen zich in het zweet stond te werken om een afdeling van de grond te krijgen „die de vergelijking met elk centrum in de wereld kan doorstaan”.

Vergouwen pleit voor nog drie vergelijkbare centra, waar medische begeleiding voor de topsporter op alle gebieden op het hoogste niveau op zo kort mogelijke termijn is gegarandeerd. De vier centra wil hij gekoppeld zien aan de Centra Topsport en Onderwijs (CTO) zoals NOC-NSF die vorig jaar op nationaal sportcentrum Papendal, Amsterdam, Eindhoven en Heerenveen heeft ingesteld. „De combinatie Papendal en Gelderse Vallei ligt geografisch voor de hand. Ik wacht op een uitnodiging van VWS en NOC-NSF."”

Vergouwen meent dat er „toenemende problematiek” is waar het gaat om spoedeisende behoeften. Het gaat daarbij om organisatie, tijd en geld. „Topsport maakt stilzwijgend gebruik van de ’men regelt het wel’ cultuur via gepassioneerde sportartsen en medische specialisten.” Dat is erop gokken dat het dankzij belangeloze medewerking wel goed komt, terwijl de belangen structurele oplossingen vereisen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden