Toppositie bij grootste vakbond erg gewild

AMSTERDAM - De grootste vakbond van Nederland, FNV Bondgenoten, heeft inmiddels drie kandidaat-besturen. Gisteren werd duidelijk dat ook Henk van der Kolk van de vakcentrale FNV het voorzittersschap op zich wil nemen.

Cao-coördinator Van der Kolk bindt de strijd aan met de kandidaat van het huidige bestuur van FNV Bondgenoten, de 34-jarige organisatieadviseur R. van Oosterhout. Van der Kolk (52) werkt sinds 1997 als cao-coördinator bij de FNV. Hij was destijds opvolger van Lodewijk de Waal, die voorzitter werd van de vakcentrale FNV.

De afgelopen jaren werd meermalen pijnlijk duidelijk dat de bestuurlijke relatie vakcentrale-Bondgenoten niet erg best was. Gisteren was de suggestie dan ook al snel gewekt dat de vakcentrale met Van der Kolk een greep naar de macht bij FNV Bondgenoten doet. Van der Kolk en de leden van Bondgenoten die hem kandidaat stellen, ontkennen echter ten stelligste dat de vakcentrale de hand heeft gehad in de kandidaatstelling.

Van der Kolk is voorgedragen door 153 zogeheten kadergroepen, zo maakten zij gisteren officieel bekend. Een kadergroep is de groep leden bij een bedrijf of een sector. Naast Van der Kolk zijn ook voormalig Abvakabo-bestuurslid Nelly Altenburg, Bondgenotenbestuurder-detailhandel Willem Noordman en Anja Jongbloed, cao-onderhandelaar in de metaalsector, door de kaderleden kandidaat gesteld voor het hoofdbestuur.

Volgens Willem Noordman is er de afgelopen weken hard nagedacht over een alternatief kandidaat-hoofdbestuur. ,,Er is te weinig vertrouwen in de club die door het oude hoofdbestuur naar voren is geschoven.'' Noordman laat weinig heel van de suggestie als zou Van der Kolk eigenlijk door Lodewijk de Waal zijn geparachuteerd. ,,Van der Kolk is de afgelopen weken, nadat wij hem gevraagd hadden, juist heel voorzichtig te werk gegaan. Hij wilde de schijn die nu toch gewekt is, voorkomen.''

Van der Kolk werkte voor zijn FNV-tijd bij de Voedingsbond CNV en bij het ministerie van landbouw. Als Van der Kolk op 28 november tot voorzitter wordt gekozen, moet hij zijn functies van cao-coördinator en secretaris van het overkoepelende federatiebestuur van de FNV neerleggen.

Er is nog een derde kandidatuur. Vorige week hebben twee werknemers van FNV Bondgenoten zich gemeld voor bestuursfuncties. Het zijn de onderhandelaars L. Vlek en H. Wijninga.

De verkiezing bij Bondgenoten is onlangs nodig geworden, omdat het bestuur volgende maand vervroegd aftreedt. De bestuursleden zien te weinig steun voor de bezuinigingen die ze willen doorvoeren. De vakbond verkeert al enige tijd in financiële nood, als gevolg van grote verliezen op de aandelenbeurs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden