Toppie!

Jan Smit wil op zijn veertigste stoppen met zingen. Blijkbaar wil hij niet eindigen zoals zijn nieuwe collega's, de Toppers. 'Tegen die tijd is de glans er wel een beetje af.'

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: h.vandijk@trouw.nl


Wat je ook vindt van die Toppers, het is in ieder geval fijn om Jan Smit weer eens ergens anders te zien dan in de tv-spotjes van Pearle. Je zou kunnen denken dat Jan zich aansluit bij het glittertrio omdat zijn muzikale carrière wat in het slop zit, maar dat schijnt toch niet het geval te zijn. In het Duitse taalgebied viert hij grote successen met Klubbb3. Dat is eigenlijk ook een soort Toppers, bestaande uit drie schlagerzangers: onze Jan, de Duitser Florian Silbereisen en de Vlaming Christoff De Bolle. Hier zijn ze nog niet zo bekend, maar dat moet in deze carnavalstijd veranderen door het in het Nederlands gezongen 'Het leven danst de Sirtaki' - haak gerust even in op YouTube.


Ook in z'n eentje trekt Jan trouwens nog steeds volle zalen. Dat de culturele elite daar geen oog voor heeft kan hem niets schelen, want: "Ik doe het niet voor de critici, wel voor de gewone mensen. Dat zijn de kenners." Volgens zakenblad Quote toucheert hij zodoende nog met gemak 15.000 euro voor een half uurtje zingen en is hij op zijn 31ste al goed voor 12 miljoen. Dat krijg je als je er vroeg bij bent; vorig jaar vierde hij alweer zijn twintigjarig jubileum met een nieuw album en een Elfstedentournee. Quote weet ook te melden dat hij op z'n Volendams spaarzaam is.


Dus om het geld hoeft hij zich niet bij de Toppers aan te sluiten. Maar een uitverkochte Arena is wellicht nog net dat piekje dat hij wil meemaken in zijn leven, dat naar eigen zeggen uit 'louter hoogtepunten bestaat'. En dan is het wel zo'n beetje klaar, want op zijn veertigste wil hij stoppen met zingen. "Dan heb ik alles wel gedaan. En qua gouden platen, hitnoteringen en awards hopelijk ook alles bereikt", vertrouwde hij het AD afgelopen jaar toe. "Het wordt alleen maar minder als je ouder wordt. De glans gaat eraf, dat zie je eigenlijk altijd. Ik zie te veel artiesten van wie ik denk: je had tien jaar geleden moeten ophouden. Die kunnen niet zonder het applaus. Mijn werk is het mooiste dat er is, maar ik kan zonder."


Deze op zich nuchtere visie kan hij misschien de komende maanden beter even voor zich houden als hij intensief gaat repeteren met drie collega's van wie de jongste, Jeroen van der Boom, 44 is en de andere twee, René Froger en Gerard Joling, 56. Bij Gerard zie je daar natuurlijk niets van dankzij een innige relatie met de botoxspuit.


De drie oudjes geven overigens grif toe dat ze een jongere collega nodig hadden om ook de jeugd naar de Arena te krijgen. Het muziekfestijn dat jaarlijks ruim tweehonderdduizend mensen op de been krijgt, moet natuurlijk tot in lengte van dagen blijven bestaan. Alleen al omdat het de zangers zo'n half miljoen p.p. oplevert.


In de talkshow van Humberto Tan, waar Jan als vierde topper uit de hoge hoed werd getoverd, noemden de andere drie hem 'een schat' en 'een lieverd', want de afgelopen tien jaar heeft hij geen aflevering van het muziekfestijn overgeslagen. En wie de ongecompliceerde Volendammer een beetje gevolgd heeft - zijn leven is de afgelopen decennia door de Tros bijna integraal in beeld gebracht - weet dat je van hem geen divagedrag en drama's hoeft te verwachten. Dat zal een belangrijk argument geweest zijn om voor hem te kiezen, want René, de bedenker van de Toppers, zal nog weleens badend in het zweet wakker worden als hij terugdenkt aan de jaren met Gordon.


Altijd gedoe. Gordon rekende eind vorig jaar definitief af met zijn voormalige collega's in het programma 'Vijf jaar later'. René is volgens hem 'een dronken monster' en Jeroen heeft hem op slinkse wijze uit de Toppers gewerkt. Dit soort intriges zijn natuurlijk goud voor de kijkcijfers van de reality- soap die voorafgaat aan de concertreeks, maar zoals Jan het zo verstandig zegt: 'Op een gegeven moment word je er te oud voor.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden