Toppers of floppers?

Zullen Jeroen van der Boom, Gordon en René Froger hoge ogen gooien in Moskou?Zij hebben er vertrouwen in. (Trouw)Beeld ANP

Aan de pr voor het Songfestival ligt het niet, maar donderdag breekt het uur van de waarheid aan voor ’Shine’ van de Toppers.

Melodie deugde niet, tekst was beneden de maat, artiest was tweederangs. Welke (drog)reden de afgelopen jaren ook door de Nederlandse organisatie van stal werd gehaald als hun Eurovisiesongfestival-inzending weer eens niet door de halve finale kwam, dit jaar geldt zij niet. De Toppers – Jeroen van der Boom, René Froger en Gordon – zijn al lang een succesrijke podiumact en het liedje is van eigen hand, wat de tekst betreft dan. Onder het pseudoniem Ger van de Westelaken stuurde Gordon ’Shine’ in.

De Toppers worden dus hét succes van Moskou, waar deze week de Eurovision Songcontest 2009 wordt gehouden. Een geheide winnaar, met navenante internationale roem. Nou, nee. Tweede dan. Derde? Als de internationale bookmakers het bij het rechte eind hebben komt ’Shine’ donderdag tijdens de tweede halve finale niet bij de eerste tien. En alleen zo stoom je door naar de finale van zaterdagavond. Van de 42 inzendingen staan De Toppers ergens in de buurt van de 35ste plaats.

Gordon doet er deze week in Tros Kompas luchtig over. „We staan in de polls nog steeds niet zo hoog, maar dat is elk jaar hetzelfde. Dat zegt helemaal niks. Vorig jaar won het liedje dat vooraf veertigste stond in de peilingen en het jaar daarvoor won dat Playmobilpoppetje met die zwarte bril op uit Servië.” Nee, Gordon, jammer maar helaas. Winnaar Dima Bilan (Rusland) was vorig jaar de gedoodverfde nummer één. En de bebrilde Marija Serifovic was door de gokkers op de tweede plaats geschat in 2007.

Deze 54ste editie van het liedjesfestijn – Nederland heeft er twee laten schieten vanwege 4 mei en twee keer mocht het niet meedoen door de slechte score bij het voorafgaande festival – kent weer de nodige wijzigingen. Was de afgelopen jaren het televoting in zwang, nu het buisbankvolk vooral voor de bizarre act gaat voert de Europese omroeporganisatie EBU de jury maar weer in. De helft van de punten mag in elk land worden verdeeld door de tv-kijkers, de andere helft door professionele juryleden uit de wereld van radio, tv en muziek. Omdat beide ’jury’s’ tien liedjes mogen belonen met tussen de 1 en de 12 stemmen worden er dit jaar maar liefst 2436 stemmen op het scorebord gezet.

Aan de eerste halve finale doen 18 landen mee, aan de tweede 19. Die laatste, met Nederland op de allerlaatste plaats om op te treden, heet – naar voetbaljargon – al ’de poule des doods’, want 13 deelnemers komen uit (elkaar de punten toespelende) Oost-Europese landen. De finale heeft naast twee keer tien semifinalisten ook organisator Rusland als bij voorbaat geplaatst land. En de grote vier Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Spanje hoeven zich niet te plaatsen, omdat zij het kapitaal binnenbrengen dat elk jaar weer nodig is voor de organisatie.

Een beetje scoren van die grote vier is er echter niet bij. Volgens critici is dat omdat ze, op Frankrijk na, bagger instuurden. Dit jaar wekken ze in elk geval de indruk het feestje weer serieus te nemen. Engeland heeft het liedje laten componeren door Andrew Lloyd Webber zelf; Duitsland heeft de grillen van het volk genegeerd en vakmensen zelf een band laten uitverkiezen. Frankrijks omroepelite heeft het ook in eigen hand gehouden en stuurt een echte topper in Patricia Kaas. Met een klassiek mooi liedje.

Zal Nederland er (ook) de brui aan geven als het voor de vijfde keer kopje-onder gaat? Waarschijnlijk niet. En waarom ook? Het resultaat is de 50 keer dat Nederland meedeed wisselend geweest: vier keer winnaar, maar ook regelmatig de onderste regionen. Het is net de Staatsloterij, je blijft meedoen, want je weet nooit. Noorwegen geldt als dé loser van het festival met tien keer de laatste plaats. En wie is er dit jaar de gedoodverfde winnaar? Wint het dan is ook Nederland er in 2010 in Oslo gewoon weer bij. Dus, om met de Noorse winnaar uit 1985 te zeggen: La det swinge! Want je weet het maar nooit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden