Topniveau op Dutch Open ondanks afwezigheid sterren

HILVERSUM (ANP) - De sterren bleven liever thuis maar het internationale topniveau kwam toch golf spelen in Hilversum. De 24-jarige Engelse anonymus Robert Coles speelde de eerste ronde van het Sun Dutch Open met 64 slagen net zo sterk als vorig jaar de Ier Des Smyth.

Hiermee is gelijk de stelling bewezen dat het hoogste Europese niveau in de breedte onnoemelijk sterk is. Bijkomend detail: de Hilversumse golfbaan speelt dit jaar moeilijker omdat de greenkeepers het taaie gras aan alle zijkanten van de fairways hebben laten uitgroeien.

Wie dit alles al lang weet is Rolf Muntz. De vaandeldrager van oranjes golflegertje toonde zich absoluut niet blij met de hem opgedrongen rol van titelkanshebber. “Omdat er cracks als Langer, Woosnam, Olazábal en Montgomerie niet zijn komen opdagen?”, vroeg hij na zijn openingsronde in het acceptabele totaal van 69 slagen. “Of omdat ik de Hilversumse golfbaan een beetje beter ken dan de meeste Europeanen?”

Muntz plaatste zich gisteren in de subtop van het klassement, verre van kansloos. Hij was wel een uurtje of anderhalf door een hel gegaan. De eerste negen holes speelde hij, zoals hij het zelf noemde “ontzettend knullig” in 39 slagen.” In zijn hoofd rees toen de gedachte: “Ik kap ermee”, maar golf is geen wielrennen waar je zomaar uit de wedstrijd kunt stappen als het niet gaat.

Spinrag

Muntz revancheerde zich met de beste tweede negen holes van het hele veld: 30 slagen met als uitsmijter een “eagle” op de achttiende: twee slagen onder de standaard. De producent was de eerste om alles te relativeren. “Het verschil tussen goed en slecht belanceert op een draadje zo dun als spinrag.”

De titel beste Nederlander moest Muntz de eerste dag delen met een amateur, de 23-jarige Maarten van den Berg uit Breukelen. Hij is een geziene gast op het Dutch Open, deed al een keer of vier mee maar haalde nooit de kwalificatie. Een behoorlijke tweede ronde bovenop zijn 69 en het kan hem dit jaar lukken. De student deed na afloop een opmerkelijke uitspraak. “Ik had niet het idee dat ik goed speelde”.

De veertien Nederlandse deelnemers presteerden over het algemeen goed. Een fors deel had een gerede kans door de kwalificatie te komen: Hayo Bensdorp maakte 70 slagen, Chris van der Velde 71, de amateurs Maarten Lafeber en Ralf Miller 72 en Robert-Jan Derksen en Ruben Wechgelaer 73.

De scores van Niels Kraay (amateur) 75, Michiel Janbroers 76, Niels Boysen (amateur) 77, Stephane Lovey 78 en Joost Steenkamer 78 waren te hoog om enige hoop over te houden. Vooral de prestatie van Steenkamer was een tegenvaller. Onlangs nog kwalificeerde hij zich voor het Brits Open. De betovering bleek snel verbroken. Steenkamer's afslagen waren niet allemaal even recht waardoor hij zijn balletje veelvuldig uit het niet gemaaide taaie gras moest slaan. Zijn ronde was net zo dramatisch als die van de kort geleden nog zo hoog geprezen maori Michael Campbell (77).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden